Skip to main content

På bilden syns HIFK:s målgörare, Elina Sjölinder och Hanna Meinander.

På söndagen spelade damernas representationslag sin första hemmamatch då man mötte Hyvingelaget HyPS på Tölö bollplan 6.

Det hade inte spelats länge av matchen då hemmalaget var nära på att göra mål. Maria Lavemäkis vackra inlägg föll rakt mot borte stolpen, men HIFK fick inte ihop ett avslut.

HIFK fortsatte att spela discplinerat, någonting som gav utdelning i den nittonde matchminuten. HIFK:s Hanna Meinander fick en passning av Elina Sjölinder och tryckte in bollen i mål.

Efter det första målet blev tempot i matchen lite lungnare. Ingendera lagen fick riktiga målchanser och det blev mest spel på mittfältet. Då en halvtimme fick HyPS straff, då domaren ansett att HIFK:s målvakt Emma Äijö gjort sig skyldig till regelbrott. Anniina Jurvainen tog hand om straffen för HyPS och satt den säkert i mål och det stod 1-1 på tavlan.

I den 37:nde matchminuten slog HIFK till igen. Denna gång var det Elina Sjölinder som fick iväg ett avslut som HyPS målvakt inte hade en chans att rädda. Matchbilden förändrades återigen och HIFK greppade tag om mittfältet. HIFK pressade högt och vann mycket av bollinnehavet.

HIFK utnyttjade sig av Meinander och Sjölinders kvickhet och spelarglöd. Nita Metollinens spelsinne syntes tydligt då hon dirigerade HIFK:s mittfält.

Andra halvleken började med en målchans får HIFK. Enna Puskas skott såg bra ut men hamnade till slut lite ovanför målet. Med en kvart kvar av matchen fintade Metolli två HyPS spelare och gick för ett avslut utanför boxen, men även detta skott hamnade lite förbi målet. Bollinnehavet under andra halvan hamnade dock hos motståndarna och det gick inte länge för motståndarnas Iina-Emilia Pitkänen hade lagt bollen i mål, men för HIFK:s tur hade domaren blåst av spelet för offside. Ställningen ännu 2-1 åt HIFK. Hyvingeborna fortsatte att pressa, men lyckades inte få några direkta målchanser. HIFK:s chefstränare Petja Puranen ledde sitt lag ivrigt från sidlinjen, och laget sporrades till att öka tempot. HIFK lyckades jämna ut spelet och det såg ut som om matchen skulle gå de stjärnpryddas väg.

Men sedan jämnade HyPS ut matchen till 2-2 då de lyckats göra mål efter ett kontringsläge. HyPS nöjde sig dock inte med oavgjort utan gick på för fyllt. Ofast via kanten. HIFK däremot försökte öppna spelet via mittfältet, men lyckades inte få några vidare målchanser, trots Sjölinders och Meinanders försök. I slutet fick HIFK ännu försöka göra ett segermål via en hörn, men då det inte lyckades blåste domaren av matchen. Denna gång slutade matchen oavgjort, trots ett tappert försök ifrån damerna.

HIFK:s chefstränare Petja Puranen såg mycket positivt i matchen, men tycker även att det finns utrymme för förbättring.

– Första halvan gick bra, vi kunde spela vårt eget spel, vi kunde öppna spelet från marken och spelarna gav bra passningar. I andra halvleken märktes det dock att flera saker måst förbättras och även att vi har en ganska liten spelatrupp. Vi hade 12 spelare på plats, varav vissa inte är i toppskick. Vissa spelare fick kramp i fötterna och en mittfältares mage började krampa. Men vi fick iallafall ett poäng med oss, kommenterade Puranen.

– För att vi skulle kunna spela på stort plan och med vårt effektiva passningsspel, vår fotboll, så behöver vi få mera spelare på plats. Vi har haft en del frånvaron och de syns såklart direkt på planen. Vi saknade en anfallsspelare, Mellis (Melinda Andler), men Elina (Sjölinder) och Hanna (Meinander) jobbade hårt och klarade sig fint. Vi har bra anfallsspelare som är i riktigt bra form.

– Inför nästa match måst vi fokusera på dom små grejerna i vårt spel. Spelar vi hela 90 minuter på samma sätt som vi idag spelade den första halvleken så tror jag vi kommer klara oss mycket väl, sammanfattar Puranen.

Text: Frans Danakas