Skip to main content

Igår meddelade Tomi Maanoja att han avslutar sin proffskarriär, som 32 år gammal.

Tomi inledde sin fotbollskarriär i VJS och spelade sin första match på högsta serienivå för AC Allianssi, med knappa 19 år. Han spelade två år för FC Honka förrän han flyttade till Stockholm och spel i AIK. En otäck skada satte stopp för spel i U21-EM 2009, ett mästerskap som Maanoja själv varit med och säkrat. Han missade även spel under hela 2008 men redan nästa år var han med i laget då AIK vann Allsvenskan. Efter AIK flyttade han tillbaka till sin hemstad och representerade FC Honka i en säsong förrän han flyttade tillbaka utomlands, denna gång till Sandefjord. Mellan 2013 och 2016 representerade han RoPS, KuPS och FC Lahti – förrän han 2016 kom till HIFK på lån.

Tomis första match var borta mot IFK Mariehamn. En 5-2 seger som många IFK supportrar sannolikt kommer ihåg. Hans andra match i HIFK var ett derby. Mången annan målvakt skulle säkerligen ha blivit lite ställd och nervös med att stå framför en vrålande bortaklack i 45 minuter, men Tomi Maanoja njöt av varendaste en sekund. Han blev snabbt en stor favorit bland fansen och var en ledare på planen från första visselpipan. Han spelade i alla utom en match resten av den säsongen och var en av stöttepelarna i säkrandet av ligakontraktet den säsongen.

Säsongen 2017 är en säsong som man inte direkt minns med glädje. Det var en tung säsong. Tomi hade aldrig tidigare spelat i Ettan, men han valde ändå efter säsongen att stanna i IFK och hjälpa laget. Tomi spelade i totalt 13 matcher förra året, och höll nollan i fem av dem.

Tomi fattade direkt vad det betydde att vara en del av HIFK och blev snabbt en ambassadör för Kamraterna. Vi från HIFK Fotboll vill tacka Tomi för sin tid i IFK, för sin passion och hängivenhet till laget. Lycka till med din nya karriär och så ses vi förhoppningsvis snart igen.

En gång Kamrat, alltid Kamrat.