Skip to main content

Helsingfors IFK begav sig på lördagsmorgonen mot Seinäjoki för att spela säsongens första ligamatch. Efter en lång försäsong med dåliga resultat var de stjärnprydda ivriga att visa vad dom går för.

Matchen började i klassisk premiärmatchs-stil. Mycket energi och fysiskt spel. SJK kontrollerade bollen och spelet, medan IFK försvarade och försökte bryta deras spel. Den första riktiga målchansen kom då det hade spelats 10 minuter av matchen. Jakob Dunsby och Nikolas Saira jobbade på yttern och fick bollen in mot Jani Bäckman. ”Bäri” träffade bollen bra och fick iväg ett hårt skott mot mål, men SJK:s målvakt Jesse Öst var vaken och fick en hand emellan. Inget mål, endast hörna. Några egentligen målchanser skedde inte under resten av första halvleken, utan spelet höll sig för det mesta till mitten av planet. Vid halvlek hade IFK:s målvakt Arnold Origi knappt ännu rört bollen.

Den andra halvleken brakade dock igång med fart. Då 53 minuter var spelat fick IFK:s Erikson Carlos tag i bollen på höger kant och löpte med full fart mot SJK:s försvarare Boris Kadio. En fint och Erikson Carlos var förbi och korde nu mot mål. Han fick in bollen framför mål, men passningen var lite för långt bakåt för att att Nikolas Saira skulle nå den och situationen gled förbi.

Några minuter senare kom Jakob Dunsby loss och fick iväg ett lågt skott mot mål. Skottet var dock dåligt placerat och hamnade rakt i Jesse Östs famn.

I matchens 59:nde matchminut sattes Arnold Origi första gången på test. Ett inlägg hittar SJK och Boris Kadio får bollen på pannan och lyckas nicka bollen mot bakhörnet. Origi ser dock situationen och sträcker sig och får en hand mellan och bollen går ut på rätt sida om stolpen.

Matchens enda mål skedde i den 85:te matchminuten. Maximo Tolonen spelar sig fri och får ett inlägg mot mål. Denis Oliynyk når högre upp än Hassan Sesay och lyckas få bollen mot mål. Origi försöker sträcka sig men räcker inte. Bollen är i mål och hemmapubliken jublar.

– Att vi förlorar är såklart en stor besvikelse. Jag tycker spelarna gör en bra insats och håller sig till spelplanen, så rent insatsmässigt tycker jag vi gör en bra match. Men sedan resultatmässigt så borde vi få åtminstone en poäng ifrån matchen. Att vi släpper in ett mål, genom en situation som vi annors genom matchen kunnat förebygga, svider såklart. Men sånt är fotboll. Vi måste bara jobba hårdare och fortsätta att utveckla laget. Men jag tycker att vi visar att vi har ett bra lag och ett bra utgångsläge för resten av säsongen, kommenterar chefstränare Thodesen.

HIFK spelar sin följande match, och likaså första hemmamatch,  måndagen den 15.4. mot FC Lahti. Biljetter till den matchen kan du köpa från ticketmasters hemsidor. Observera även att Östra läktaren är öppen under denna match.