Skip to main content

Helsingfors IFK begav sig på söndagen mot Åland för att möta IFK Mariehamn i Finska cupen. Redan inför matchen stod det klart att HIFK inte skulle ta sig vidare i Finska cupen, men Tor Thodesens trupp var ändå inriktade på att ta årets första vinst. IFK Mariehamn däremot hade destu mera att spela på, för endast en vinst skulle ta dem vidare i cupen.

Matchen började jämnt och HIFK skapade några farliga situationer framför mål, men lyckades inte med avslut.

Då 21 minuter hade spelats fick IFK Mariehamn en hörna. Ett fint inlägg som HIFK:s försvarare inte lyckades rensa hittade Aristote Mboma som från nära håll nickade in bollen bakom Daniel Kollar, 1-0 till hemmalaget.

HIFK:s bästa chans kom runt den 29:nde spelminuten då Joel Mattsson skickar ett inlägg mot boxen där Jani Bäckman befinner sig. Bäckman befinner sig högre i luften och vinner luftduellen med Dylan Murnane och får en bra träff på bollen men IFK Mariehamns Oskari Forsman är bra med på bollen och gör en fin räddning.

Då 40 minuter av matchen spelats blir IFK Mariehamn tilldelade en straff, då Riku Selander fällt Mariehamnlagets Dylan Murnane. Daniel Kollar gissar rätt, men Robin Sids skott i höger nedre hörn är så välplacerat att Kollar inte lyckas nå bollen. 2-0 i halvlek.

Andra halvleken fortsätter för HIFK:s del mycket som slutet av den andra. Fem minuter in i andra halvleken får återigen en straff, då bollen tagit Tino Palmasto på handen. Robin Sid ställer sig återigen framför Daniel Kollar och bestämmer sig för att skjuta i samma hörn. Daniel Kollar läser Sids bluff och får en hand imellan och bollen rullar ut för hörna.

Då 71 minuter spelats lyckas Simon Silverholt ta sig förbi en handfull av HIFK:s spelare och skickar iväg en hård boll mot bakre stolpen. Kollar räcks inte och det står 3-0 på måltavlan. Det blir också matchens slutresultat.

HIFK:s Joel Mattsson befann sig i en speciell situation då han för första gången var tillbaka på Åland och mötte sin modersklubb i sin hemstad. Om matchen kommenterar han följande:

– Vi började matchen bra och jag tycker vi var det bättre laget. Sedan efter 1-0 målet så sker någonting och vi tappar greppet om matchen och får inte det tillbaka. Skulle vi ha spelat på samma sätt som vi gjorde i början skulle det ha blivit en helt annan match.

Med Finska cupen förbi vänds blickarna nu mot Veikkausliigan.

– Det är klart att det är en besvikelse att vi fått dom resultaten vi fått och inte kunde gå vidare i cupen, vi måste bara tro på oss själva mera. Det är ännu en månad tills säsongen börjar så att nu gäller det att ta tag i oss själva och få det egna spelet att fungera.

HIFK:s startelva

3 Tino Palmasto
5 Nando Cózar
7 Joel Mattsson (78′ 16 Samuel Haglund)
8 Jukka Halme (46′ 15 Xhevdet Gela)
11 Riku Selander (46′ 18 Matias Hänninen)
12 Daniel Kollar
13 Hassan Sesay (45+1′ 2 Silver Grauberg)
14 Kevin Larsson
17 Jani Bäckman (59′ 20 Mauro Severino)
34 Tuukka Andberg
40 Nikolas Sara