Skip to main content

HIFK Fotboll har skrivit på kontrakt med målvakten Arnold Otieno Origi. Han är född i Kenya, men har spelat största delen av sin karriär i Norge och har norskt medborgskap sedan 2017.

Sin fotbollskarriär började han i sitt hemland, där han spelade för Nairobi-laget Mathare United i fem år. Efter en kort visit i ett annat Nairobi-lag, Tusker, flyttade han till Norge. Där har han spelat största tiden av sin karriär och bl.a. representerat Moss FK och Lillestrøm. Med det sistnämnda laget har han även vunnit den Norska cupen. Totalt har blev 121 matcher på högsta serienivå och 106 matcher på näst högsta serienivå.

Senast i januari 2018, då som 33 åring, var Otieno Origi och testspelade med Premier League laget Crystal Palace, men då ett kontrakt inte uppstod valde han att återvända till Norge, då för spel i Sandnes Ulf och Kongsvinger.

Origi har även representerat det Kenyanska A-landslaget i fotboll i 33 matcher, men inte sedan han fick norskt medborgarskap år 2017.

– Jag visste egentligen ingenting om IFK, men Tor [Thodesen] kontaktade mig och berättade att HIFK behöver en målvakt. Så jag gick online och kollade på IFK. Vad jag såg imponerade på mig. En förening med en lång historia och fantastiska supportrar. Jag vill veta mera om klubben så jag var i kontakt med förening, inte minst Mika [Lönnström], säger Otieno Origi när HIFK:s mediateam möter honom.

– Nästa steg var sedan att åka och besöka klubben. Jag såg klubben och bekantade mig med staden och allting verkade bra. När jag tränade med laget så såg jag ett ambitiöst lag, som nu är på högsta serienivå och också förtjänar att vara på högsta serienivå. Människorna som jag stötte på var ambitiösa och positiva. Jag kände att jag ville vara en del av det.

Origi beskriver sig själv som en målvakt som inte bara är bra på spel med boll utan också som en ledare.

– Jag är en passionerad kille. Någonting händer när jag kommer kliver in på planen. Annors är jag en ganska lugn och glad person, men på planen så kommer alla känslorna fram. Men det är bara för att jag verkligen älskar att spela fotboll.

Med över 10 år i Norge är det nu dags för ett annat land och en annan liga. Men Otieno Origi tror inte det kommer vara så stor skillnad mellan dom två länderna.

– Jag tror inte det kommer vara så stor skillnad på nivån. Om någonting så tror jag att det blir en utmaning för mig. Att spela i IFK kommer få fram det bästa ur mig. Laget har mycket passionerade supportrar och det innebär såklart en del press på mig, men det är också då jag presterar som bäst. Deras passion speglar min egen passion. Alla i laget verkar jobba hårt för att nå lagets mål och det motiverar mig.

– IFK är ett lag som har stigit tillbaka till högsta serienivå och vi kommer få jobba hårdare än alla andra lag, och våra fans kommer måsta sjunga högre än alla andra lags fans. Men så länge vi håller ihop så kommer vi klarar av det.

Som Otieno Origi själv nämner så är HIFK:s chefstränare Tor Thodesen ett bekant ansikte. Thodesen själv ser framemot att få med honom till HIFK.

– Jag känner Arnold väl. Han spelade för mig i Moss FK året 2011. Han är en målmedveten person och ett proffs som jobbar stenhårt under varje match och träning. Arnold har skapat ett namn för sig i Norge, först och främst genom sina fem säsonger i Lillestrøm SK på högsta serienivå. Hans sista framträdande i LSK var under den norska cupfinalen 2017 på Ullevaals stadion framför nästan 30 000 människor. LSK vann matchen (och därmed cupen) och Arnold blev utnämnd till ”Man of the Match”. Nu ville han ha en ny utmaning och trots andra erbjudanden valde han Helsingfors och IFK, då han kände att det var en passande utmaning för honom.

Origi kommer från en känd fotbollsfamilj. Hans pappa, Austin, spelade länge på högsta serienivå i Kenya och hans farbror, Mike, spelade länge professionell fotboll i Belgien. Hans kusin, Divock Origi, spelar för Liverpool F.C.