Skip to main content

Xhevdet Gela och HIFK har skrivit på ett kontrakt som gäller för de följande två åren. Gela, 29, har tidigare spelat i HIFK under säsongerna 2016 och 2017 och gjorde sammanlagt 71 matcher för de stjärnprydda. Säsongen 2018 spelade han i FC Lahti. Utöver HIFK och FC Lahti har Gela representerat lag som MyPa, FC Haka, Atlantis FC och det polska Widzew Lodz. Totalt har Gela spelat i 198 Veikkausliigamatcher och i dem gjort 15 mål och 15 assists.

– Vi började en dialog med Mika direkt då säsongen slutat. Han sa att han höll på att samla ihop ett lag som skall klara av att vara med och slåss om de högre slutpositionerna i tabellen. Det var en viktig faktor. Jag känner ju föreningen väl, IFK är en fantastisk och anrik förening, men det att vi har ett slagkraftigt lag är viktigt. Jag är i den åldern att jag närmar mig mina bästa år som spelare, men samtidigt är jag också så pass gammal att jag inte mera vill spela i ett lag vars mål är att överleva och hålla sig kvar i serien, berättar Gela om sitt beslut att återvända till IFK.

Gela är en duktig spelare i situationer med bollen och jobbar hårt såväl offensivt som defensivt. Utöver detta är han även stark i närkamper. IFK:s supportar kommer säkert ihåg Gela som en mittfältare men följande säsong kommer han att spela på andra positioner också.

– Mitt mål är att spela mitt livs hittills bästa säsong. När spelarbudgeten kanske inte är den största i ligan så måste man också vara en spelare som kan spela på många olika positioner – och det kan jag. När jag själv spelar bra så klarar sig också laget bättre. Lagets mål är att ta en plats i den övre slutserien. Det är ett ambitiöst mål, men jag ser det också som ett realistiskt mål. Det kräver visserligen också det att vi lyckas på många olika håll. Men jag kom inte för att göra detta till min ändhållplats. Jag ser det inte som omöjligt att jag ännu skulle flytta utomlands. Även nu hade jag erbjudandet från utlandet, men valde ändå IFK före dem.

IFK:s idrottschef Mika Lönnström ser Gela som en positiv förstärkning till laget.

– Vi är väldigt nöjda över att vi får en spelare som Xhevdet, som kan spela på många olika platser och vars bollkontroll och fysik kommer vara till stor nytta speciellt i rollen som ytterback. Det fanns andra föreningar som var ute efter honom och han vill verkligen få en framgångsrik säsong, så han blir säkert en bra förstärkning till laget, kommenterar Lönnström.