Skip to main content

Bild: Juha Tamminen

Den 19-åriga ålandsbördige Joel Mattsson är klar för spel i de stjärnprydda under säsongen 2019. Mattson är trots sin unga ålder en erfaren Veikkausliigaspelare, som först och främst spelar som yttermittfältare, men även gjort matcher som ytterback.

– Jag är kanske främst yttermittfältare, men kan också spela som ytterback. Jag är bra på att ta mig förbi motståndare och att hitta på kreativa lösningar. Då jag spelar som ytterback tycker jag om att vara offensiv. Samtidigt har jag inga problem med det defensiva heller, jag är rätt så snabb så det hjälper, säger Mattsson.

Mattson har totalt gjort 62 framträdanden på högsta serienivå, samtliga för IFK Mariehamn, som tillika är klubben som fostrat honom. I Veikkausliiga har han gjort ett mål och fem assist. Mattson har även spelat för finska U18 och U19 pojklandslagen och spelade i samtliga av Finlands tre matcher under sommarens U19-Europamästerskap. I HIFK hoppas han på att kunna utvecklas vidare och slutligen kunna ta steget ut i Europa.

– Jag har snackat en del med Mika [Lönnström]. Han förklarade lagets situation och hur han ville utveckla klubben och det var i linje med mina tankar. Personligen vill jag fortsätta utvecklas. Jag vill göra mera poäng och ta mera avslut. Med tanke på laget så vill jag att vi slutar så högt upp i tabellen som möjligt. Just nu känns det som att vi har alla möjligheter till att göra det, att få en bra säsong. Sen har jag alltid varit ärlig med att mitt mål är att spela i Europa.

Sportchef Mika Lönnström ser potential i den unga spelaren.

– I Joel är det fråga om en spelare vars framtida potential är onekligt. För HIFK är det dock speciellt fråga om en spelare som hämtar med sig en internationell standard och ett modernt sätt att spela fotboll. Ifall vi lyckas värva spelare vars mål är att spela i Europa och regelbundet representera landslaget så kan vi inte vara annat än nöjda. Joel är en spelare som symboliserar det nya HIFK, säger Lönnström.