Skip to main content

HIFK Fotboll och Matias Hänninen har skrivit under ett tvåårigt kontrakt. Ytterbacken spelade förra säsongen 26 matcher, varav 22 från start. Under dessa noterades han för ett mål och två assist.

Följande säsong blir Hänninens nionde raka säsong i de stjärnprydda.

– Hänninen är en av kandidaterna för årtiondets IFK-spelare. ”Masa” kom till oss 2010 som en ung kille, när vi spelade i Tvåan, och har sedan dess varit en viktig del av laget, oberoende av serienivå. En talangfull kille som också är en av supportrarnas favoriter. En av dom mest vältränade i laget, som gör att han inte bara orkar jobbat hemåt men också aktivt deltar i anfallsspelet och kan avsluta, kommenterar chefstränare Teemu Kankkunen.

Masa, du påbörjar din nionde raka säsong för IFK, kan man påstå att du är en ”en-klubbs spelare”?

– Som sagt, nionde säsongen i HIFK och jag kunde inte vara lyckligare. Jag kan såklart inte lova att jag skulle spela hela min karriär i de stjärnprydda, men ifall jag trivs så här väl i en fantastiskt, fin och unik förening, så ser jag ingen orsak för mig att spela någon annanstans. Förra året tror jag att jag lite halvseriöst hojtade om en transfer till Sunderland, men troligtvist tog ingen det för allvarligt. För övrigt är det hög tid om att istället för snack börja fokusera på riktiga handlingar. Jag ville inte höra en enda ursäkt längre, utan allt som kan göras skall göras så väl som möjligt.

Senaste säsongen var en stor besvikelse. Men om vi vänder blickarna mot inkommande säsong, vad måste laget göra för att nästa säsong återigen skall bli framgångsrikt?

– Det första vi måste göra att återinföra en slags ”IFK:het” i spelarnas undermedvetande. Att alla som klär sig i den röda skjortan vet i vilken omgivning de är. Själv vill jag att HIFK 2018 är obekevlig, elaka och överraskande. Dom senaste två säsongerna har vi inte varit det samma IFK som vi var under tiderna i dom lägre divisionerna och under första säsongen i Veikkausliigan. Jag kan skriva en lång lista om vilka värden och teser som ”IFK:het” representerar, men allting grundar sig på att visa hjärta. Det att man påriktigt bryr sig och är redo att ge sitt allt, oavsett situationen. Jag vill genom hårt arbete i det vardagliga tränande visa ett gott exempel på hur man skall vara som spelare i HIFK. Jag vill också att alla i omklädningsrummet har en bra och pålitlig känsla. Målet är att få ett stort och sammansvetsats lag, där alla bryr sig om laget och föreningen. Ett lag, där alla drar åt samma håll, så att vi får hela laget att bli en del av denna fantastiskt fina förening.

Du nämnde lite om ”HIFK:het”, men vad betyder HIFK för dig personligen?

– I HIFK får jag vara mig själv. Föreningen betyder väldigt mycket för mig, så pass mycket att det är det första jag tänker föra jag går och lägger mig och det första jag tänker på då jag vaknar. Från HIFK har jag fått – förhoppningsvist – livslånga vänner. Inom föreningen har jag också uppnått mer än vad jag någonsin drömt om att uppnå. Dom känslorna jag upplevt – såväl euforin efter vinster som missnöjet efter förlusterna – har inte varit lika starka som just hos HIFK. Helt enkelt sagt: en gång, alltid!

Hur är det med dina egna målsättningar inför följande säsong?

– Jag vill nästa säsong vara den bästa versionen av mig själv. Alltså en bättre spelare och idrottare än någonsin tidigare. Jag tänker inte lägga upp några mål för hur många mål och assist jag tänker göra, för att det känns lite onödigt för en ytterback. Om, och förhoppningsvist när, jag är som bäst så hoppas jag att på att resten – mål och assist – kommer som en självklarhet.