Skip to main content

HIFK har passerat sin säsongs mittpunkt och ligger för tillfället på en femteplats i tabellen. Säsongsstarten innehöll både upp- och nedförsbackar då laget tog sig till semifinal i Ettans Cup under vintern, medan själva serien inleddes med endast en poäng på de tre första matcherna. Säsongens första seger i Ettan såg dagsljuset på hemmaplan i Tölö, där HIFK triumferande besegrade förhandsfavoriten TPS med 2–0. Segern innebar också slutet på en lång tid utan hemmavinster: HIFK hade nämligen inte vunnit en enda match på hemmaplan på 599 dagar som en följd av den svaga förra säsongen.

Historien upprepade sig dock inte och den svaga inledningen på säsongen i Ettan kunde fort glömmas bort då HIFK började ta poäng med jämn takt. Då man räknar med matcherna i både Ettan och i Finska Cupen var sviten på förlustfria matcher som bäst 12 matcher lång. HIFK besegrade bland andra ligalaget FC Lahti på deras hemmaplan i Cupens femte omgång och tog därmed en plats bland de 16 bästa.

Cup-äventyret tog sedan slut i åttondelsfinalerna, då regerande Cup-mästarna och ligatabellettan KuPS blev en alltför svår nöt att knäcka. Efter en fin kämpainsats förlorade HIFK med 1–0 i Kuopio, vilket betydde att man inte längre klarade av att ta sig vidare till kvartsfinalskedet. Nu har laget full fokus på Ettan, där man i onsdags mötte lokalrivalerna Gnistan i grundseriens tolfte match. HIFK hade en tuff kväll i Åggelby och fick se sig besegrat med hela 4–0. Följande hemmamatch spelas redan söndagen den 2 juli mot SalPa i Tölö klockan 18.30.

HIFK-mittfältaren Eetu Puro, som även hör till lagets kaptenstrupp, går igenom säsongens första halva och blickar även redan framåt mot kommande matcher.

– Efter en svår början har vi lyckats vända vår kurs samtidigt som man kan säga att insatserna på planen har förbättrats för varje match som spelats. Vårt defensiva spel har varit riktigt bra, vilket ger oss möjligheten att ta poäng i varje match. Vi har haft en bra förlustfri svit i serien men borde ännu bli bättre på att vända oavgjorda matcher till segrar.

Att det funnits klass i defensiven är enligt Puro en av de största orsakerna till att laget lyckats ta poäng under säsongens inledande del.

– Som helhet har vår defensiv hållit hög klass och så har även offensiven förbättrats ordentligt, om man jämför säsongens första matcher med de matcher vi spelat på sistone. Att upprätthålla intensiteten genom säsongen är väldigt svårt, men även där har vi lyckats hyfsat bra. Vi har också lärt oss att vinna matcher även om spelet inte alltid varit särskilt vackert.

Laget var skadedrabbat speciellt under början av säsongen, men nu börjar det redan se bättre ut på den fronten.

– Jag var själv också ur spel ett tag i början, men som helhet klarade vi skadeläget riktigt bra. Under den hårdaste matchtakten hade vi många skador, men vi har en bred trupp och spelarna intog sina platser på planen. Många spelare tog chansen då den kom.

Puro, som också själv gått skadad, tog under intervjun även upp hur han ser på sina egna insatser.

– Alldeles i början av säsongen stötte jag på motgångar då jag skadade handen. Det tog ett tag att nå den ”egna formen” igen. De senaste matcherna har känts riktigt bra och jag tycker att jag har presterat på en rätt jämn nivå under hela säsongen hittills. Jag har fått ta ansvar på planen och har njutit av att spela fotboll. Ibland har några matcher varit lite sämre och ibland lite bättre, men nivån har varit rätt jämn hela tiden.

Puro berättade också hur laget ska spela för att nå de målsättningar man strävar efter.

– Vi måste absolut hålla fast vid att spela disciplinerat i defensiven samt att ha en vinnande attityd. I matchen mot SJK Akatemia veckan innan midsommar tycker jag att vårt offensiva spel var det mest högklassiga och kreativa vi uppvisat under hela säsongen. Om vi klarar av att kombinera det här med vår disciplin och arbetsmoral blir resultatet säkert bra. Lite mer intensitet ännu så har vi ett ganska färdigt paket, avslutar han.