Skip to main content

Efter förra årets katastrofala säsong har HIFK nu vänt bland och blickar mot en ny framtid.

Att HIFK skulle blidegraderade till Herr Ettan stod klart redan två omgångar före säsongens slut och det stod klart att detta också skulle innebära stora förändringar för laget. HIFK hade inga kontrakt klara för 2023 och trotjänarna Jukka Halme och Jani Bäckman hade redan före säsongens slut meddelat att det skulle bli deras sista och även lagkaptenen och nyckelspelaren Sakari Mattila meddelade efter säsongens näst sista match att han skulle lägga av. Chefstränare Mika-Matti Paatelainen som ersätte Bernardo Tavares i april, meddelade också att han inte skulle fortsätta som tränare för HIFK. Långvariga sportchefen Mika Lönnström lämnade också sin post tidigare under sommaren och inte långt efter säsongen så meddelade även verkställande direktör Jarno Salmivuori att han inte kommer att fortsätta.

Efter sista matchen 2022 behövde HIFK alltså en ny VD, en ny sportchef, en ny tränare och ett helt fotbollslag. Ungefär tre veckor senare meddelade HIFK att Teemu Kankkunen, f.d. spelare och långvarig assisterande tränare och under säsongen 2020 även vice-chefstränare, skulle bli ny sportchef. En vecka efter Kankkunens nyhet meddelade HIFK att Perttu Hillman skulle efterträda Salmivuori som VD

Kankkunen meddelade tidigt att nästa års HIFK skulle ”starkt, kämpande och underhållande lag som fansen kunde känna sig stolta över”. Lagbygget hade börjat och många spelarkontrakt var nästan klara och väntade egentligen bara på offentligörandet av en ny chefstränare.

Chefstränaren som offentligjordes var f.d. HIFK anfallaren och klubblegenden Sami Okkonen. Okkonen hade efter sin spelarkarriär sadlat om till tränare och hade säsongen 2022 varit chefstränare för Joensuu-laget JIPPO som nästan steg upp till Ettan.

Sedan Okkonen blev chefstränare har åtta nya kontrakt publicerats. Obed Malolo och Eetu Puro fortsätter. Antti Ulmanen, Mosawer Ahadi och Nikolas Saira återvänder till HIFK medan Rico Finnäs, Emil Pallas och Iiro Äijö kommer att dra på sig den stjärnprydda tröjan för första gången nästa säsong.

Vid skrivande tillfälle har HIFK sålt över 400 säsongskort.