Skip to main content

Sami Okkonen, f.d. anfallare för HIFK, har skrivit på som ny chefstränare. Okkonens kontrakt sträcker sig över den två följande säsongerna. Okkonen kommer till HIFK från för Joensuu-laget JIPPO där han varit chefstränare säsongen 2022. Före det var han chefstränare och träningschef för FC Vaajakoski. Som spelare hann Sami representera HIFK på tre olika serienivåer under totalt sju säsonger.

– Jag har lite blandade känslor just nu. Jag är väldigt glad att jag kunde skriva på för HIFK. Jag ser väldigt mycket framemot att få börja bygga nästa säsongs lag och på samma också bygga upp IFK:s framtid. Det är med stor glädje som jag återvänder hem. Att lämna Joensuu var dock inte ett enkelt beslut och på många sätt också ett smärtsamt beslut. Även om det var det enda rätta beslutet för mig, säger Okkonen.

Okkonen, som började spela fotboll i SUMU och Puotinkylän Valtti, spelade hela sin karriär i olika Helsingfors-lag. Under sin tid i HIFK spelade han 139 officiella matcher och gjorde totalt 60 mål. Okkonen var HIFK:s bästa målgörare under fyra säsonger. Sitt sista mål för de stjärnprydda gjorde han i matchen mot FC Jazz den 4:de oktober 2014. Matchen som säkrade HIFK en en plats på högsta serienivå efter 42 års frånvaro. Okkonen själv fick dock aldrig en chans att spela på högsta serienivå. Under försäsongen 2015 ådrog han sig en skada som var så pass allvarlig att han måste sluta sin spelarkarriär.

Efter sin spelkarriär flyttade Okkonen till Jyväskylä och påbörjade sina studier vid dess universitet. År 2019 blev han kandidat inom idrottsvetenskap och förväntas att få sin magisterexamen inom snar framtid. Även en UEFA A-licens väntar inom väldig när framtid. Okkonen har gått alla kurser klart i år och förväntas få det officiella beskedet nästa vecka.

En vision för nästa års HIFK har han också hunnit bygga.

– Nästa säsong kommer HIFK vara ett lag som kämpar, orkar springa, inte ger upp. Ett kollektiv, ett underhållande lag som fansen gillar att se på och som de kan känna igen sig själva i. Vi ligger lite efter i lagbygget, då vi praktiskt taget fått bygga om hela vårt lag. Men när säsongen väl startar, kommer vi vara redo för att prestera. Åtagande, hårt jobb, planering och analytik kommer vara våra hörnstenar i det dagliga arbetet.

– Till slut vill jag ännu tacka JIPPO för deras förståelse för mitt beslut. Såväl min egen historia med HIFK som min familjs önskan om att komma närmare vårt stödnätverk i Helsingfors var drivande faktorer. JIPPO är en fin förening, där chefstränare får en lysande chans och mycket bra förutsättningar för att göra sitt jobb året runt. Tack för den möjligheten, avslutar Okkonen med.

Sportchef Teemu Kankkunen är väldigt nöjd med den nya chefstränaren och tror att Okkonen kommer bli en riktigt bra galjonsfigur för HIFK framöver.

– HIFK har nu en ny chefstränare, som är hungrig, ambitiös som både vill utveckla sig själv såväl som unga spelare. Sami Okkonen har en lång historia med föreningen, känner till dess värderingar, verksamhetsmodeller och vad det betyder att dra på sig den stjärnprydda tröjan. Samis vinnarskalle var hans styrka redan som spelare. Lägger vi till de kunskaper som han hittils lärt sig i tränaryrket, som analytiska förmåga, planmässighet och en förståelse för fotbollens evolution, har vi en riktigt ypperlig galjonsfigur för framtidens HIFK, säger Kankkunen.

En gång IFK, alltid IFK.
Välkommen hem, Sami Okkonen.