SÖ 16.10.2022 klo 15.00, FC Lahti – HIFK 6-1 (3-1), Veikkausliiga, Lahden Stadion

Öppningselvor:
FC Lahti: Tiainen; Puukko, Christofi, Penninkangas, Koskipalo, Sejdiu, Heinonen, Klinga, Hänninen, Kandji, Lampinen
HIFK: Ferahyan; Nikki, Kangaslahti, Halme, Bäckman, Kujanpää, Ali, Malolo, Puro, Eremenko, Onyeanula

Mål:
5´ 1-0 Klinga M.
41´ 2-0 Heinonen A.
45´ 2-1 Onyeanula D.
45+5´ 3-1 Lampinen P.
51´ 4-1 Geoffrey C.
81´ 5-1 Pasanen S. (straffspark)
82´ 6-1 Pasanen S

Säsongens sista match spelades i Lahtis, och det kan konstateras att slutresultatet blev riktigt fult. Lahti kontrollerade matchen och utnyttjade sina chanser, även om man spelade på båda planhalvorna i första halvleken. Den hala planen förde också med sig en del utmaningar. Det bästa med denna säsong är att den är över nu.

Första perioden inleds svagt
HIFK var inte vakna i början av matchen. Detta fastän David Onyeanula lyckades skaffa sig ett friläge redan i andra minuten. Det hade inte ens hunnit fem minuter av speltiden när Lahti utnyttjade en misslyckad öppning mot mitten. Macoumba Kandji vann bollen och inledde en kontring som Felix Ferahyan först räddade. Lahtis spelare högg ändå konstant på de lösa bollarna, och när man inte fick bort bollen ur målområdet skramlade det. Matti Klinga lyckades skjuta bollen i mål från nära håll, och ett 0-0 resultat kunde glömmas. Den blöta och hala planen innebar även att det inte var någon vacker fotboll som spelades idag. Spelet böljade fram och tillbaka över planen direkt från början. Jesse Nikkis skada orsakade lite problem när han tvingades tillbringa flera minuter på sidan av plan. Lahti utnyttjade dock inte sitt övertag. När 19 minuter spelats befann sig bollen på HIFK:s mållinje efter en hörna, men Nikki räddade situationen i sista stund.

Den sista kvarten var hoppfull, men en kalldusch väntade
Under de sista 15 minuterna av första halvleken kunde HIFK skapa lite press, när Roman Eremenko lyckades med ett bra inlägg. Detta avvärjde Lahti ändå. Den efterföljande hörnan skapade press vid Lahtis målområde. Om man inte själv tar chansen så tar någon annan den. I den 41:e minuten utmanade Kandji försvaret, och lyckades. Efter en snabb stigning passade han bollen åt Arttu Heinonen, som inte hade några svårigheter att placera bollen i mål. Det såg ut som att halvleken skulle avslutas med 2-0 åt Lahti, men precis när tilläggstiden startade lyckades man ändå. Eremenko skickade en bra boll mot boxen, där Onyeanula nickade bollen in i bakre hörnet förbi Tiainen. Här skulle det ha varit ett bra läge att ta paus, men icke. Efter fem minuter tilläggstid orsakade Obed Malolo en frispark ungefär 35 meter från mål. Pyry Lampinen placerade sig bakom bollen och bestämde sig för att testa. Skottet var bra och for mot mål. Jukka Halme satte olyckligt sitt huvud framför bollen och styrde bollen förbi Ferahyani. I halvlek stod det till slut 3-1 åt Lahti.

Den andra halvleken präglades av plågsamma stunder
Halvleken hann knappt börja innan Lahti satte sitt fjärde mål. Det tydligt intensifierade regnet verkade bara ge mer styrka åt Lahti, och dra alla krafter ur HIFK. Sex minuter hade spelats när ett snabbt inkast överraskade försvaret. Bollen kastades till Charles Geoffrey som var ledig. Han utmanade Oliver Kangaslahti och lyckades placera bollen i mål. Efter det målet steg Jani Bäckman av planen för sista gången som professionell fotbollsspelare, och avslutade därmed sin karriär. När drygt en timme spelats var det 16-åriga topplöftet Samuel Pasanen på väg att sätta bollen i mål. Kangaslahti lyckades ändå i sista stund få tag i bollen. Stadin Kingit hördes på läktaren genom hela matchen, och hade roligt även om läget på planen var annorlunda.

Lahti förnedrar en gång för alla
Tjugo minuter innan matchens slut slapp Onyeanula fri öga mot öga med Tiainen. Lahtis målvakt hann ändå framför bollen och räddade. Där tog försöken slut. En stund senare steg Halme av planen för sista gången, och därmed avslutades även hans karriär. När tio minuter återstod bestämde Samuel Pasanen sig för att göra mål. Han utmanade Jusif Alin som blev tvungen att stoppa hans framfart, vilket ledde till en straff. Pasanen sköt självsäkert bollen förbi Ferahyani och in i mål. Lahtri ledde nu 5-1. Detta räckte ändå inte för Pasanen, och en minut senare satte han in Lahtis 6-1 mål.

Säsongen i paket, tack och adjö
Sex mål räckte för Lahti. Fastän man nog inte förväntat sig en vinst, var en femmålsförlust ett lite väl fult slut att avsluta säsongen på. Ett sorgligt avslut på en sorglig säsong. Tack och adjö, Liiga – Vi ses igen. Slutresultatet säger allt väsentligt om matchen och säsongen, men nu är det över.