Skip to main content

Bild ©Niklas Günsberg, HIFK – KPV, 2019

Lördag 8.10.2022 klo 15.00, HIFK – IFK Mariehamn, Veikkausliiga, Bolt Arena

HIFK föll till ettan efter förra omgången, men ännu har vi matcher kvar. Imorgon är en betydelsefull dag på många sätt, när legenderna Jukka Halme och Jani Bäckman tar farväl av publiken och föreningen. Gästerna spelar ännu om en plats i euroslutturneringen. Det är också säsongens femte kamratmöte, och HIFK:s sista hemmamatch för säsongen. Nu är alltså årets sista chans att ta en hemmavinst. Vi har ännu att spela för, trots att det i tävlingsmässig bemärkelse är över för denna säsong.

 

Utgångsläge inför matchen

Det har hänt förhållandevis mycket sedan den senaste omgången, trots att den spelades för mindre än en vecka sedan. Rollen som HIFK:s huvudtränare under de två sista matcherna gick över till Teemu Kankkunen då föreningen i samråd med den tidigare huvudtränaren Mixu Paatelainen bröt kontraktet. Fastän det blev klart att man faller till ettan är laget helt säkert hungriga på en hemmavinst ännu denna säsong. IFK M kämpar å sin sida ännu om en plats i euroslutturneringen. För tillfället är laget nionde, och den åttonde slipper med till turneringen. En poängförlust imorgon skulle vara en hård smäll för Daniel Norrmens manskap. Det kommer inte bli en lätt match för någon av lagen. Insatsen för HIFK är mental, medan IFK M spelar i tävlingsmässig bemärkelse.

Legendernas sista uppvisning

Årets sista kamratmöte fungerar även som den sista uppvisningen för två legender. Jani Bäckman och Jukka Halme spelar sin sista hemmamatch för HIFK och tar samtidigt farväl av hemmapubliken. Två ikoner, som från säsong till säsong spelat för HIFK, och bjudit på många fina ögonblick.

En sista chans för hemmavinst i mötet med IFK Mariehamn

HIFK:s säsong varit bedrövlig. Det kan cyniskt konstateras att falla ur ligan och slippa pressen som legat på laget på sistone till och med kunde vara en befriande faktor. Kommer det att synas på laget imorgon att pressen har försvunnit? Hursomhelst är imorgon den sista chansen att ta en hemmavinst denna säsong. Det svåra året till trots har HIFK klarat sig bra resultatmässigt mot IFK M.

I februari vann man 1-2 på bortaplan i ligacupen. Då var målgörarna Aatu Kujanpää och Pipe. Säsongens första hemmamatch i ligan slutade 1-1, när Eetu Puro satte HIFK i en ledning, som Vahid Hambon sedan kvitterade. I cupen vann HIFK över grönvitt på straffar, trots att det kan erkännas att IFK M var mycket bättre i den matchen. Lagen möttes senast den 16.7 när HIFK plockade en poäng efter en 1-1 match på Wiklöf Holding. Ramilson Almeida spelade troligen sin bästa match någonsin under karriären i HIFK. Skotten blev 34-4 till hemmalaget, och skott på mål 12-1, men det är resultatet som avgör. Imorgon är det dags att även spelmässigt utmana gästerna.

HIFK:s sista hemmamatch denna säsong går av stapeln lördagen den 8.10 kl.15 på Bolt Arena. Klä dig i rött och kom för att ta farväl av legenderna samt stötta HIFK då laget har säsongens sista chans att ta en hemmaseger.

Biljetter säljs på lippu.fi. Matchen sänds även via Ruutu+. Sändningen startar kl.14.45.

Vi påminner ännu om att säsongskorten till Klacken kan användas som sådana till östra läktaren.