SÖN 2.10. klo 16.00, VPS – HIFK 4-0 (1-0), Veikkausliiga, Lemonsoft Stadion, Vasa

Öppningselvor:
VPS: Forsman; Pitkänen, Pikkarainen, Engström, Vahtera, Ahiabu, Niemi, Reid, Yengi, Multanen, Lindeman
HIFK: Almeida; Sotelo, Mattila, Saethre, Kangaslahti, Kujanpää, Malolo, Halme, Eremenko, Onyeanula, Savio

Mål:
3´ 1-0 Engström J.
48´ 2-0 Multanen K.
62´ 3-0 Yengi T.
85´ 4-0 Alanko S.

I vasa hade laget en sista möjlighet att ta upp kampen om serieplatsen. Slutresultatet blev ändå 4-0, och det innebär att HIFK fortsätter i division 1 säsongen 2023. Idag, precis som upprepat antal gånger denna säsong, fick man se sig besegrad i början av andra halvlek. Inte ens det faktum att Lahti förlorade sin match förändrar någonting längre. Om man ser på statistiken var matchen ganska jämn. Bland annat skott mot mål noterades som 9-6 till VPS. Det tröstar ändå inte särskilt mycket.

Matchen inleddes bekymmersamt
Alla visste på förhand att endast vinst var tillräckligt för att HIFK skulle ha en möjlighet att stanna kvar i ligan. Kanske var det nervositeten hos spelarna som ledde till att VPS slapp till direkt från början. Roman Eremenko dribblade i närheten av det egna straffområdet och förlorade bollen till Tete Yengi. Yengi utmanade mot boxen och lyckades passa in bollen mot mitten, varifrån Jesper Engström satte in den i mål. Sakari Mattila lyckades inte hålla bollen i spel och HIFK blev efter direkt. Lite före tian gjorde VPS ett snabbt inkast och Joonas Vahtera levererade bollen till boxen. Inlägget hittade fram till Yengi, som nickade bollen över mål. Det blev Eremenko som skötte om HIFK:s första ordentliga situation. Hans frispark gick dock rakt mot Oskari Forsman. Tjugo minuter var spelade när Yengi styrde bollen tätt förbi mål.

Den sista kvarten gav lite hopp
När 30 minuter spelats var HIFK väldigt nära. Ikonen Jukka Halme fick iväg en magisk genomskärare åt David Onyeanul som slapp åt att skjuta. Skottet träffade ribban. Ungefär fem minuter innan halvtid var Guillermo Sotelo i farten och delade ut frisparkar åt hemmalaget både på den egna och motståndarnas planhalva. Dessa orsakade ändå inte några farligare situationer. Man kan konstatera att borträknat från den sömniga starten försvarade HIFK ganska. Riktigt i slutet av halvleken fick Halme igång ett bra anfall igen, och det avslutades av Eremenko. Hans skott smet desvärre förbi målstolparna, och i halvtid stod det 2-0 åt VPS.

Inledningen på den andra halvleken var en repris av den första
I halvtid hade både Sotelo och Yengi dragit åt sig varningar, och några byten gjordes. Av dessa var det specifikt Roni Hudds ankomst som piggade upp VPS. Han inledde med att skaffa en frispark åt laget, och den orsakade småskalig förvirring i boxen. Till slut fick HIFK ändå bort bollen därifrån. En minut senare hade VPS anledning att fira igen: Kalle Multanen var framme vid HIFK:s box vid ett anfall och lyckades med en glidning från vilken bollen gick ända in i mål. Igen en kalldusch för HIFK direkt från början. Eremenko visade sen prov på sin skicklighet och satte Forsman i arbete i målet. Men när en timme var spelad inledde Tyler Reid ett anfall som slutligen skickade ner HIFK till ettan: Anfallet gick mot boxen och spelades sedan tillbaka till Reid, varifrån han droppade bollen åt Yengi, som lyckades placera bollen i nedre hörnet.

Speltid åt ungdomen
När Vepsu fått vad de ville ha, och HIFK skulle ha behövt göra fyra mål för att ha en chans kunde hemmalaget vila sina nyckelspelare och låta de yngre spelarna visa vad de går för. HIFK:s lösning var förändringar i anfallet – Men förgäves. Efter målet gick det en kvart utan att egentligen något alls hände. När 15 minuter av matchen återstod lyckades Vepsu skapa två farliga situationer, men Ramilson Almeida höll siffrorna på 3-0. En nästan magisk kontring skedde när Halme, som för övrigt är inne på slutspurten i karriären, fick iväg en het volley. Forsman lyckades ändå hålla nollan i mål.

VPS slår till en fjärde gång
När lite mer än fem spelminuter återstod lade VPS in ännu en växel, och som följd av att HIFK:s försök att fiska mål fanns det gott om utrymme i försvarsområdet. Samuel Lindeman inledde med att göra sig fri och avfyra ett skott som Almeida säkert plockade. Till näst gick Roni Hudds hörna förbi alla spelare och landade hos Riku Jääskä, som hade ett tomt mål framför sig. Bollen överraskade ändå honom också, och styrningen gick över mål. Nästa situation slarvade man inte bort. Steven Morrissey som just kommit ut på plan inledde en kontring och delade bollen åt Yengi, som stod öga mot öga med Almeida. Det första försöket lyckades han ännu avvärja, men returen gick åt Samu Alanko som slutligen placerade bollen i mål HIFK:s mål för fjärde gången under matchen. När domare Matti Roth visslade av matchen spelades Dirlandaa på Lemonsoft Stadion, och det var klart att HIFK fortsätter i ettan nästa säsong. Av denna säsong återstår det ännu två matcher.