Skip to main content

MÅ 5.9.2022 kl 18:00, HJK – HIFK, Veikkausliiga, Bolt Arena

HJK-HIFK, Helsingforsderby, Klubi vs. Röda… Ett kärt barn har många namn, så också denna match, som i Finländska mått mätt möjligen är den största enskilda matchen. Lagen möts nu på högsta serienivå för 83:e gången. Vinststatistiken är 32-29 åt HJK. I derbyt imorgon möts två lag som befinner sig i två helt olika situationer, och spelar om helt olika saker. I dessa matcher är ändå allt möjligt. Och för båda lagen duger bara vinst.

Om man under den första Derbyn pratade om möjligheter och hur man skulle kunna utmana HJK är utgångsläget nu ännu sämre. HJK spelar nu om mästerskapet på riktigt, och denna helgs resultat i serien innebär att HJK stiger till serietoppen om laget vinner HIFK. Ett HIFK som trots detta bara har vinst i åtanke. I den förra omgången kom man ett steg närmare Lahti, men gapet är fortfarande stort.

Det finns alltid en chans

Fastän det talats om att ett annat resultat än storvinst åt HJK skulle vara överraskande, är HIFK inte helt utan vapen imorgon. Det grundläggande spelet har utvecklats under säsongen, och ger man HIFK en möjlighet så kommer laget att ta den. Det har både VPS och inter fått erfara i cupen.

Laget begår fortfarande för många misstag i straffområdet, och lyckas man åtgärda detta skulle det finnas möjlighet att plocka åt sig en vinst. Att HJK har en viss matchrusning på gång kan ses som en fördel för HIFK, men å andra sidan har laget tillgång till så många spelare av bra kvalitet att manskapet inte lär ta slut om man behöver rotera i startelvan. Med tanke på den kommande euro-matchen mot Real Betis är det ganska troligt att de bästa spelarna vilar under matchen mot HIFK imorgon. En sak gällande HJK:s laguppställning är åtminstone säker: Paulus Arajuuri kommer finnas med i öppningselvan. Gällande HIFK:s laguppställning finns det i nuläget inga helt säkra namn.

De senaste matcherna

De fem senaste matcherna mellan rivalerna har slutat i vinst åt HJK fyra av fem gånger. Under detta kalenderår har lagen hunnit möta varann två gånger: I februari i ligacupen då HJK vann 1-3, och i slutet av april i Veikkausliiga då HJK vann 0-2. Aprilmatchen bestod mest av försvarande och att hålla siffrorna på resultattavlan så låga som möjligt. Så mycket bättre var Klubi. Situationen har ändå ändrats sedan dess, och imorgon kommer vi inte se ett passivt och tillbakadraget HIFK.

HIFK har överlag gått igenom tuffa tider i ligan, den senaste (och enda) vinsten togs mot Ilves i juni. I de senaste åtta matcherna har man spelat tre oavgjorda och fem förluster. Denna förlustsvit skulle man behöva få stopp på. HJK å sin sida har mästerskapet i egna händer. Laget förlorade en ligamatch senast i juni, i Mariehamn.

Skrällchanser

Mixu Paatelainen verkar äntligen ha hittat en fungerande anfallstrio att luta sig mot. Jusif Ali – Roberto Savio – Michael Bakare har hittat varann fint i de tre senaste matcherna, i vilka Bakare också gjort två mål. Även i mittfältet har man börjat hitta stabilitet, speciellt sedan Roman Eremenko anlände.

Försvaret har förbättrats match för match, men vissa enskilda misstag i den egna boxen sker ännu alltför ofta.
Det att HJK roterar möjligen roterar sina spelare för att spara de bästa till Betis-matchen kan även synas i lagspelet, detta kunde vara till fördel för HIFK. Speciellt viktigt kunde det vara att direkt slå till mot HJK:s försvar, för i och med att Arajuuri spelar är HJK:s backlinje i en sådan spelarformation som laget inte spelat mycket i denna säsongen
En snabb Jusif Ali, och av backarna specifikt Macario Hing-Clover, kan orsaka problem. Eremenkos passningar och sätt att bygga upp spelet kommer även ha en stor roll imorgon.

Sakari Mattila: ”Matcher som berör”
– Detta är igen en sådan match som vi absolut måste vinna. Vi har haft kniven lite mot halsen i varje match, eftersom att vi är i botten av tabellen. Dessa matcher väcker alltid känslor. Det händer alltid någonting. I detta skede har båda lagen stora saker att spela om: HIFK överlevnad och Klubi mästerskapet. Båda två vill ha tre poäng.

-Vi har många gånger stått inför sådana situationer att det enda alternativet varit vinst. Klubi har haft press på sig att visa att de är dyrare, bättre och större. Vi har sluppit till att störa dem ganska bra under de senaste två-tre åren. Det har nog tidigare visat sig att vad som helst kan hända. Dessa matcher är sådana som man själv också längtar efter som 33-åring. Snart kör vi igen.

HJK förhandsfavorit, HIFK utmanare
Kortfattat kan det konstateras att något annat än en vinst åt HJK skulle vara förvånande. Å andra sidan ligger även pressen mer på dem: de bara måste vinna. Även för HIFK skulle en vinst vara livsviktig, men man har inte direkt budgeterat för en sådan. Därför kan laget ta sig en matchen på ett ganska befriande vis: utmana och göra kvällen så svår som möjligt för HJK. Idag är det inget mindre än herraväldet över huvudstaden på spel, och det motiverar alltid. Tillsammans visar vi vem som faktiskt är kung! I april var det lite över 7000 åskådare på plats, idag är målet att fylla stadion. Kom till platsen och visa ditt stöd!