Skip to main content

Bild © Riku Laukkanen

5.9.2022 klo 18:00, HJK – HIFK 2-1 (1-1), Bolt Arena, Veikkausliiga

 

Öppningselvor:

HJK: Hazard; Murilo, Peltola, Arajuuri, Toivio, Terho, Lingman, Hetemaj, Yli-Kokko, Radulovic, Abubakari

HIFK: Almeida; Sotelo, Klinkenberg, Kangaslahti, Saethre, Macario, Mattila, Eremenko, Ali, Savio, Markkanen

 

Mål:

5´ 0-1 Savio R.

12´ 1-1 Terho C.

87´ 2-1 Hostikka S.

HJK var klar förhandsfavorit inför säsongens andra derby. HIFK utmanade ändå modigt hemmalaget, och matchen blev jämn. Till slut räckte HIFK:s kamp inte till ett poäng, utan HJK lyckades både komma ikapp och gå förbi. Laget var värda en poäng idag, men fick se sig besegrade. Sex matcher kvar, och nu nio poäng som måste plockas.

Lite fler än 7000 åskådare hade tagit sig till Bolt för att betrakta säsongens sista Helsingforsderby. HIFK inledde matchen starkt och visade sin kämpaglöd direkt från första stund. Pressen var hård i HJK:s ända av planen, och en kontring av Oliver Kangaslahti resulterade i mål i den femte minuten.

Kangaslahti visade genom kontringen prov på sin fysik, och lyckades få bollen vidare mot Robert Savio. Medan Klubi var upptagna med att försöka få en frispark åt sig från situationen fortsatte Savio spela, och satte bollen mot vänster hörn. Conor Hazard i HJK:s mål stod som förstenad medan bollen fortsatte förbi honom in i mål, och HIFK gick upp i 0-1 ledning mot ett chockat HJK.

Detta påverkade inte HJK:s spel nämnvärt, utan laget satte bara in en ny växel för att snabbt ta ikapp 0-1 ledningen. Detta lyckades väl, och i den 12 minuten var bollen i HIFK:s mål efter att Casper Terho avfyrat ett skott som oturligt nog studsade in via försvaret. Almeida var chanslös och HJK hade utjämnat.

HIFK fick en bra chans ganska snart efter HJK:s mål, när Eero Markkanen var centimeter från att hinna ifatt en boll som Sergei Eremenko skickade mot mål. Tyvärr var det några centimeter för mycket. Sex minuter senare då 21 minuter var spelade startade matchens mest uppmärksammade händelseförlopp: båda lagens supportrar försökte provocera varandra, vilket ledde till att spelet fick stoppas i fem minuter. Personalen som ansvarade för säkerheten kunde lyckligt nog snabbt ta kontroll över den något hotfulla situationen, och efter denna incident kunde matchen fortlöpa normalt.

Efter den ofrivilliga pausen manövrade HJK förarsätet i matchen som tidigare varit ganska jämn, och lyckades få till en bra press på HIFK. I halvtid var ställningen ändå fortfarande 1-1.

I andra halvleken fortsatte HJK att styra matchen, och HIFK lyckades inte ens ta sig kontrollerat över halva plan. I den 51:a minuten var Perparim Hetemaj nära att föra hemmalaget till ledning, när hans skott mot bakre hörnet gick tätt förbi mål.

Efter drygt en timmes spel var HJK påväg att sätta bollen i mål genom att lite fräckt ta fördel från en situation där Macario Hing-Clover skadades i försvaret. Ojämnvikten innebar utrymme för Terho, men hans skott riktades lite för mycket mot mitten av mål och Almeida hann få händerna på den. Under de följande tio minuterna bevittnades en bytesroulette på Bolt, när båda lagen tvingades utföra byten på grund av skadade spelare.

I den 70 minuten var det Daan Klingenbergs tur att fungera som sista man, när han i grevens tid lyckades stoppa Olusanyas från att få iväg ett skott mot mål. HJK fortsatte tappert sina målförsök, men varje gång lyckades någon rödtröja ställa sig i vägen. Även HJK:s hörnor var förhållandevis svaga. HIFK var ändå tvungna att försvara, och fann sig i situationen. Gästerna lyckades inte få till ett enda ordentligt skott mot mål i andra halvlek. Den enda situation som kunde ses som skott skedde i den 80 minuten: Maximus Tainio kastade ut bollen i spel åt Jusif Ali, som utmanade ett något oorganiserat försvar, och skickade bollen mot mål. Där väntade Ifeanyi Ani som petade bollen vidare, men tyvärr träffade den målramen och studsade tillbaka ut. Detta var HIFK:s andra ordentliga målchans i matchen.

I den 87:e minuten förlorade HIFK bollen på mitten av plan, och HJK gick omedelbart till motanfall. Olusanya fick bollen på straffområdesgränsen och passade bak bollen. Där väntade Santeri Hostikka, som direkt avfyrade ett skott mot mål. HIFK hann inte organisera sig, och HJK tog ledningen. 2-1. HIFK kämpade, men det räckte inte till slut. Besvikelsen var stor.

Man kämpade tappert och hade fantastisk inställning, men fick ingen utdelning för slitet. Till näst står Oulu på tur, och då avslutas även grundserien. Nu riktar vi blicken mot den matchen. Drömmen om en serieplats lever ännu. Speciellt om vi kan spela de kvarvarande matcherna på samma sätt som denna. Det var en bra uppvisning, men tyvärr inget bra resultat.