Skip to main content

ONSDAG 28.9.2022 kl. 18, HIFK – Ilves, Veikkausliiga, Bolt Arena

En av fem omgångar av utmanarserien i Veikkausliga är spelade, och efter landskampspausen är det igen dags att återvända till Bolt Arena för att möta Ilves. I de två tidigare matcherna som lagen mötts denna säsong har det varit jämnt. Från Ratina fick HIFK med sig säsongens enda trepoängare, och en vecka senare var det Ilves tur att hämta hem en 0-1 vinst från Helsingfors. Ingendera av lagen har presterat som planerat under den gångna säsongen, och båda vill helt säkert vinna imorgon.

Vad är utgångsläget inför matchen?
Det är två lag med få vinster i bagaget som möts på Bolt. De flesta är medvetna om HIFK:s situation, men att det i princip är HIFK och FC Lahti som räddat tofsöronens säsong från katastrof är det få som vet. En tiondeplats i serien är inte vad Ilves siktade på inför säsongen. Båda lagen behöver tre poäng från morgondagens match. HIFK för att ännu hålla ligadrömmen vid liv, och Ilves för att en vinst innebär möjlighet att säkra en plats i serien inför säsongen 2023. Såvida Lahti inte plockar poäng från sin hemmamatch. Ilves har endast vunnit en match sedan vinsten över HIFK den 4.7, och det är många som hade velat se tränaren Toni Kallio avgå. Det är så att säga turbulent i båda lägren. Landskampspausen har helt säkert gett båda lagen en välbehövlig träningspaus, under vilken man försökt lösa spelmässiga utmaningar. Fokus har legat på morgondagens match förhållandevis länge. Det bättre laget imorgon kommer vara det som bäst lyckats lägga utmaningarna bakom sig och fått till stånd en bra träningsperiod.

HIFK:s spelarsituation
Från den senaste matchen i Uleåborg åkte HIFK med lite brustna vingar på grund av spelförbuden, men nu återvänder bland annat Daan Klinkenberg och Sergei Eremenko. Eetu Puro är å sin sida med säkerhet borta några matcher efter att ha tagit ett direkt rött kort under den senaste matchen. I övrigt är spelarsituationen stabil. Först på matchdagen blir det klart om den senaste tidens skador hunnit rehabiliteras tillräckligt, och om spelare såsom Macario är i matchskick. Tränaren Mixu Paatelainen har haft svårt att ta ut en perfekt matchtrupp på grund av skador och spelförbud. På ett sätt var det en bra nyhet att vissa nyckelspelare fyllde sitt kortförråd innan säsongens slutspurt, eftersom att vi nu startar från rent bord igen. Det är med spänning vi väntar på matchtruppen inför imorgon. På vilket sätt kan vi fälla Ilves en andra gång denna säsong?


Håll ögonen på dessa
Gällande HIFK är det inte svårt att säga vem som är värd att följa – Roman Eremenko. Mittfältaren, som har förbättrat sina färdigheter från match till match, erbjuder ständigt nya möjligheter för laget. Han kvitterade till och med på egen hand matchen mot Oulu. Dessutom har Jukka ”Jugi” Halme de senaste matcherna visat en karaktär som laget definitivt behöver just nu. För Ilves del kan man lyfta fram två spelare. Den unge anfallaren Kai Meriluoto, som varit grym sedan säsongsstarten, och kapellmästaren på mittfältet: Petteri Pennanen. Pennanen har varit den största enskilda faktorn till att Ilves har lyckats skrapa ihop poäng även i svåra lägen. Det syns i statistiken, 8 mål och 6 assist

Var och hur ser man matchen?
Det blir få hemmamatcher denna säsong. Matchen börjar kl. 18 på Bolt Arena och biljetter finns tillgängliga på lippu.fi. För de som följer med matchen på plats ska det nämnas att östra läktaren är stängd. Detta innebär att det finns biljetter till Klacken och huvudläktaren. Den som inte kan ta sig till Bolt kan följa med matchen via Ruutu+. Sändningen startar kl. 17.45.