Skip to main content

Bild © Juha Alamäki

Söndag 18.9.2022 / 17.00 AC Oulu – HIFK, Veikkausliiga, Raatin Stadion, Oulu

Utmanarserien börjar för för HIFK:s del i Uleåborg, och med tanke på den fula hemmaförlusten som slutade 1-6, har värdarna helt säkert mentalt övertag imorgon. Båda lagen har mycket att spela för. Uleåborgarna töstar efter euro-slutturneringen och HIFK spelar ännu om serieplatsen.

Bolt Arena, omgång 22 i Veikkausliga. När Oulu vann 1-6 över HIFK var det inte någon fråga om vem av lagen som var bäst. Den dagen vill vi glömma så snabbt som möjligt, och ju snabbare vi får revansch, desto bättre. Nu har vi möjlighet, och det inom en vecka efter förlustmatchen. Vad vore nu bättre än att slå två flugor i en smäll och både inleda utmanarserien med vinst och få revansch? Poäng behövs minsann ifall drömmarna om serieplatsen ska hållas vid liv.

Förra söndagen fick HIFK pröva på uleåborska stormvindar av duon Rasmus Karjalainen – Otso Liimatta. De kunde i princip göra vad de ville, och lämnade inte mycket utrymme åt HIFK i matchen. Detta får inte upprepas. Efter AC Oulus tredje mål verkade laget sluta spela, och på något vänster överlevde vi iallafall de resterande minuterna. Samma kämparglöd som syntes fram till halvtid behövs nu i 90 minuter för att vi ska ha något alls att hämta i Uleåborg. Båda lagen har mycket på spel i matchen, vilket säkert syns i laguppställningarna. Vi får också hoppas att är det ett revanschsuget bortalag som dyker upp imorgon.

Precis som tidigare bygger HIFK morgondagens spel på tight försvar och vassa anfall. Faktorer med vilka man lyckats utmana och ta del av matchen. Speciellt kommer man behöva vara på tårna med Oulus upprepade och snabba anfall. Vi siktar på noll mål i eget bo och fler i andra ändan. Som redan konstaterades förra veckan, har röda aldrig någonsin blivit utan mål mot Oulu. Inte ens förra veckan. Detta föder en del hopp inför imorgon. Vi behöver verkligen poäng.

Andra positiva aspekter att ta med sig inför imorgon är att målgörarstatistiken utvidgats. I början av säsongen var det egentligen bara Eero Markkanen som skötte målgörandet, men nu har även andra HIFK-spelare öppnat målkontot.

Någon profilanfallare vad gäller målgörandet har laget inte haft, och laguppställningen är upp till Mixu Paatelainen. Frågan är om vi ska lita på samma öppningselva som fick uppleva förra helgens förlust på nära håll, eller om nya hungriga spelare borde äntra planen. Hur som helst är säkert varenda en av spelarna sugna på revansch.

Det ska medges att situationen är dyster då man tar en titt på tabellen. Från varje match borde laget ta fler poäng än FC Lahti. Allt som allt sex poäng fler än dem innan den sista omgången inleds, och lagen möts i Lahtis. Ännu finns det chans att rädda serieplatsen, och inom fotbollen är allt möjligt. Fem matcher kvar, och 15 möjliga poäng.

Det är så gott som säkert att Oulu inte tänker släppa efter, utan köra på för fullt direkt. Inledningen av matchen kommer vara viktig. En likadan inledning som i söndags går inte för sig. HIFK har trots allt visat att om matchen hålls jämn länge, så finns det chans att plocka poäng. Det ska också nämnas att trots att Oulu är förhandsfavorit, så kommer laget behöva vara på tårna vad gäller HIFK:s snabba anfall. En faktor som också i förra omgången orsakade problem för Oulu. Kanske tänker Oulu även att matchen mot HIFK kommer bli lätt? Sådana tankar kan lagens senaste möte enkelt föra med sig. Därför är det viktigt att HIFK ger järnet från början. Vi har inte råd att backa, och i detta skede av säsongen kan det krävas lite risktagning. En vinst skulle dessutom vara enormt viktig mentalt för laget. Nu gör vi verklighet av de orden och sparkar igång utmanarserien med en seger.