Skip to main content

SÖ 28.8 kl 18:00, VPS – HIFK 1-1 (0-1), Veikkausliiga, Elisa stadion, Vasa

Öppningselvor:

VPS: Forsman; Reid, Niemi, Pikkarainen, Murillo, Engström, Lindeman, Ahiabu, Vahtera, Yengi, Multanen

HIFK: Almeida; Sotelo, Saethre, Klinkenberg, Savio, Ali, Mattila, Eremenko S, Eremenko R, Macario, Bakare

Mål:

8´ 0-1 Bakare M.

73´ 1-1 Engström J.

 

Till vasa åkte ett vinsthungrigt HIFK, och det enda målet med matchen var att hämta hem säsongens andra trepoängare. Man inledde starkt när Bakares lyckades med ett tidigt mål. Båda lagen hade upprepade chanser att sätta bollen i nätet, men man fick till slut nöja sig med att dela på poängen efter att Jesper Engström kvitterat. Ingen av lagen var nöjda med slutresultatet.

Röda inledde matchen starkt och lyckades få spelet under kontroll direkt. När klockan hade tickat i 8 minuter nådde en rensning Sakari Mattila. Hans snabba insikt att öppna anfallet med en genomskärare visade sig vara lyckad. Michael Bakare stack förbi från mitten till motståndarlagets box, från vilken han avfyrade ett bra skott i övre hörnet och tog HIFK till en ledning. Bakares mål öppnade lagets spel, och gjorde att det mentala låset försvann direkt i början av matchen.

VPS fick inte riktigt igång sitt eget spel och någon direkt brådska syntes inte. Spelet var tryggt i händerna på HIFK efter Bakares mål. De jämna kamperna på mitten av plan ledde till att det egentligen inte var någon av lagen som hade kontroll på matchen. Mixu Paatelainens beslut att placera tre anfallare på plan visade sig vara en bra lösning, eftersom att VPS var tvunget att hela tiden vara på tårna med risk för anfall av HIFK. Halvleken präglades av flertalet misstag från båda lagen.

HIFK:s första riktiga miss sågs ändå först när spelet pågått i en halvtimme: Mattila och Ståle Saethre kommunicerade inte ordentligt och Joonas Vahtera stack iväg en bit. Daan Klingenberg lyckades ändå reparera misstaget och avvärjde skottet i sista stund. Situationen gav ändå en del energi åt hemmalaget, och nästa läge kom fyra minuter senare när Sergei Eremenko var tvungen att orsaka en frispark i närheten av målet. Frisparken var ändå inte vidare lyckad för VPS, helt i linje med hemmalagets övriga fasta situationer under matchen.

Två minuter senare var VPS förbannade på matchens domare Joni Hyytiä: Klinkenberg försökte sig på en fuling mot Yeng, men hemmalaget lyckades trots det skapa en situation som kunde ha utvecklat sig till ett övertagsanfall. Hyytiä valde dock att blåsa i pipan, och därmed även blåsa av VPS möjlighet till kvittering. Matchen var dock inte slut där, tio minuter senare exploderade arenan i jubel: Pikkarainen skickade in en boll mot boxen där Kalle Multanen fick huvudet högst. Han tog ner spelredskapet åt Jesper Engström som i sin tur var helt ledig framför mål, och kvitterade matchen.

I den 81:a minuten var Oskari Forsman påväg att bjuda HIFK på ett mål: Man öppnade dåligt, och Roman Eremenko kunde bryta passningen. Han passade vidare till Didis Lutumba-Pitah som tog kontroll över bollen, vände sig om, och avfyrade ett skott som flög tätt förbi stolpen.

I den 85:e minuten var VPS i sin tur påväg att göra vinstmålet genom Roni Hudd som utmanade bra i boxen och slapp fri att skjuta. HIFK:s försvar räddade i sista stund bollen från att gå in i mål, och domaren pekade mot hörnflaggan. Hemmalaget pressade konstant undet matchens sista minuter, och var inte långt från ett kvitteringsmål. Men gång på gång lyckades HIFK:s försvarare få en tå på bollen, och man klarade sig till slut med blotta förskräckelsen. Matchen slutade med varsitt poäng åt båda lagen.

Ingen av lagen var nöjda med slutresultatet, båda var nära att ta hem vinsten. VPS något närmare. HIFK lyckades minska poängskillnaden till FC Lahti, men ett poäng är ingenting att direkt glädjas åt när man hade möjlighet till tre. Att få ett stopp på raden av förluster kändes ändå bra, och en poäng är ändå en tröst. Det finns ännu matcher kvar, men laget måste på något sätt lyckas vända de tighta matcherna till vinst. Nästa ligamatch är det derby på tur, men innan det möter HIFK Inter i cupen, och denna match födde en del hopp inför det.