22.8.2022 FC Honka – HIFK 4-1 (1-0), Veikkausliiga, Tapiolas Iddrotparken

FC Honka: Rudakov; Aalto, Voutilainen, Jansen, Krebs, Arko-Mensah, Modesto, Sadiku, Rale, Koski, Aldayr

HIFK: Almeida; Sotelo, Mattila, Klinkenberg, Malolo, Ali, Markkanen, Eremenko, Saethre, Ani, Macario

68′ 2-0 Koski V.

84′ 3-0 Jansen K.

88′ 4-0 Koskinen O.

89′ 4-1 Bakare M

Matchens utgångspunkt var förhållandevis klar. Mot varandra stod tabellens motsatser. Honka spelar om mästerskapet och HIFK om serieplats. Nivåskillnaden var alltså tydlig på förhand. Farhågorna om en svår match realiserades snabbt, och motståndarna visade direkt var skåpet ska stå. HIFK stretade emot i 70 minuter, men fick till slut ge sig mot Honka som tog en förhållandevis säker seger och steg till toppen av tabellen. Bakares mål gav en klen tröst åt Röda.

Det var knappast någon av de 3071 åskådarna i Tapiola som var av annan åsikt om vem som var matchens förhandsfavorit. Hemmalaget tog snabbt kontroll över matchen och HIFK tvingades förverkliga sin äckelrealistiska taktik: Att försvara i djupled och vänta på kontringar. I efterhand kan det också konstateras att det var det enda rätta sättet att ta sig an matchen. Att öppna upp spelet för mycket hade bara varit vårdslöst och dumt.

Fastän Honka helt klart hade kontroll på bollen, öppnade sig så gott som inga chanser för dem. Detta tack vare just den tighta formationen, i vilken Honka inte slapp in. I början uppstod det bara situationer från långskott, och de avvärjdes förhållandevis tryggt. Det skulle komma att bli en mycket lång kväll för försvaret idag: pressen var konstant, vilket visade sig i form av misstag genom hela matchen. Detta ledde till regelbrott, ur vilka Honka skapade farliga situationer. Almeida lyckades ändå hantera några frisparkar från långt håll förhållandevis enkelt.

Hemmalagets frustration över HIFK:s täta försvar syntes genom en växande press, och gästerna slapp inte ens till halva planen. Detta berodde främst på att spelarna inte längre räckte till när man emellanåt fick låna bollen, eftersom alla redan försvarade djupt. I den 28:e minuten lättade frustrationen. Ville Koski prövade ännu en gång på långt håll, och denna gång släppte Almeida bollen framför sig. Kevin Jansen var snabbt på plats och satte bollen i mål från några meters avstånd. Direkt steg röda händer i luften för att signalera offside, och matchens domare höll en kort palaver om situationen. Till slut godkändes målet iallafall,men någon annan hade kunnat välja det motsatta alternativet.

En stund senare kunde Rui Modesto pusta ut när glidningen mot bollen, som oturligt nog träffade Maloloas fot, inte resulterade i ett rött kort. Möjligen förvirrade detta HIFK lite, för nästa anfall räddades bara tack vare Ståle Saethres sista minuten-glidning. Situationen föregicks av Agon Sadikus duell med Daan Klinkenberg, som slapp fri att skjuta från fem meter.

Den första halvleken resulterade i 1-0, vilket gladde HIFK. Honka hade ännu inte lyckats avgöra matchen, men i andra halvlek förändrades matchbilden. HIFK slapp knappt ens ur sin egen box under de första fem minuterna. Efter det lättade trycket lite, och Röda fick andas ut. Dock resulterade mycket utrymme och tid endast i att Honka fick andas lite. Pressen och trycket inleddes återigen i den 55:e minuten och detta fick även Obed Malolo pröva på. Arko-Mensah pressade hårt och lyckades få bollen i en mycket farlig situation öga mot öga med Almeida, men på något vänster träffade bollen sidonätet. I Tapiola firades redan målet, och miss trontog över i hemmapubliken när det inte blev något mål. HIFK och Malolo kunde tacka sin lyckliga stjärna.

Honka fick pröva på många hörnsparkar idag, men en efter en träffade de HIFK:s spelare och några farliga situationer uppstod inte. I den 67:e minuten resulterade hörnorna ändå till slut i ett mål för Honka. Först prövade Arko-Mensah slugt direkt på mål från hörnan. Denna boxade Almeida ännu över ribban, men i nästa höra slapp Ville Koski till som förste man på bollen, och nickade den kraftfullt i mål. Ett befriande ögonblick för värdarna, och Honka fördubblade sin ledning. En stund senare byttes Drazen Bagaric in. Han var farlig direkt från början, och skapade riskfyllda situationer mot HIFK:s mål. I 77 minuten träffade han stolpen. Returen sköt Modesto via Saethre till en hörna. Röda hängde ännu med. Tre minuter efter Bagarics stolpträff förändrades situationen.

HIFK förlorade bollen på mitten av plan, och därifrån inledde Honka omedelbart ett anfall. Bollen spelades till kanten och Modesto, som direkt vände in mot mitten. Bollen hittade fram till Kevin Jansen som nått bakre stolpen helt fri, varpå han placerade bollen i bakre hörnet genom en perfekt volley. Honka hade slagit till mot HIFK för tredje gången, och steg därmed till serieledning.

Målen tog ändå inte slut här. I den 88:e minuten visade Honka på sådan erotik i sina anfall, att många kunde ta modell. Man höll bollen en stund på mitten genom korta passningar. Sedan skickades bollen till Jansen på kanten. Jansen gjorde ett preciserat inlägg mot bakre stolpen, där Lucas Kaufmann väntade. Han skickade i sin tur vidare en utmärkt boll på första touchen till mitten, där 19-åriga Otso Koskinen dejourerade. Koskinens knämål blev kvällens fjärde, och publiken i Tapiola njöt av åsynen. HIFK lyckades ändå redan i följande anfall förstöra den perfekta matchen.

Anfallet som startade från mittcirkeln nådde närheten av boxen där David Onyeanula befann sig. Onyealua kämpade hårt om bollen mitt bland Honkas spelare, och lyckades skicka bollen vidare till Sotelo som stod vid hans sida. Sotelo lugnade ner spelet, och skickade iväg bollen mot mål, dit både Onyeanula och Michael Bakare löpte. Det noggranna inlägget hittade fram till Bakare, som nickade in sitt öppningsmål för karriären i HIFK, vilket tröstade gästerna något. Bakares mål var en av de sista situationerna i matchen, från vilken Honka fick med sig en övertygande vinst innehållande endast ett skönhetsfel orsakat av Bakares mål. HIFK kämpade med ungefär en timme innan Honka tog över matchen.

Honkas välförtjänta vinst och HIFK:s tuffa tider fortsätter. Målet förde med sig en klen tröst, men någonstans ifrån måste det plockas poäng och det snabbt. Nästa möjlighet finns i Vasa nästa vecka.