Skip to main content

Veikkausliiga / SÖN 28.8 kl.18:00 / VPS-HIFK / Elisa Stadion, Vasa.

HIFK reser till Vasa för att möta ett VPS som befinner sig i ett svårt läge. Hemmalaget måste vinna matchen för att hålla drömmen om den övre slutspelsserien vid liv. Å andra sidan är man bara fyra poäng från FC Lahti på kvalplats. HIFK ligger 9 poäng från FC Lahti, och kvarvarande matcher är 8. Det kan konstateras att båda lagen har en viktig match framför sig.

VPS har precis som HIFK haft svårigheter på planen på sistone. Laget hängde länge med bland de sex första i tabellen, främst tack vare sin starka insats i början av säsongen där man bland annat vann HIFK med 1-5. Av de sju senaste matcherna har VPS dock endast lyckats vinna en, och man är närmare en kvalplats till division ett än övre slutspelsserien…

Inte heller HIFK har det lätt. Man har gjort alldeles för enkla missar i försvaret, inte markerat spelare, och haft för passiv bollpress. På detta sätt har motståndarna sluppit till farliga ytor och därifrån satt bollen i mål. Morgondagens motståndare hör till seriens svagare försvarsmässigt vilket synts upprepade gånger under säsongen. Exempelvis i förlusten mot FC Lahti i den förra omgången.

Båda lagen har i princip samma utgångsläge inför matchen. Försvarsmissarna måste på ett eller annat sätt minimeras. HIFK är dessutom tvunget att fundera på hur man anfallsmässigt ska gå till väga. Matcherna har allt för ofta bara handlat om att överleva, och när man äntligen fått kontroll på bollen har det inte funnits någon att spela upp åt. Någon form av jämvikt måste hittas, och det snabbt. VPS spelar imorgon under stor press. Man får bara inte förlora mot HIFK, och dessutom ligger kvalspöket helt säkert i deras bakhuvuden under matchen.

HIFK:s situation har förbättrats tack vare att Savio Roberto har återvänt till matchtruppen efter sitt spelförbud. Wilfried Kanon är ännu skadad. Jukka Halme är inte ännu helt i spelskick. Däremot återvände Jesse Nikki till bänken redan i föregående match. I övrigt är truppen i samma skick som mot Honka. Detta innebär att man har en del alternativ då öppningselvan ska utformas. För att kunna hoppas på poäng med hem från Vasa måste man bara se till att hitta en elva som levererar det bästa möjliga.

Den inkommande matchen fungerar även som generalrepetition inför onsdagens cupmatch mot Inter. En stark prestation imorgon kan fungera som en välbehövlig mental boost. Fokus ligger ändå på matchen mot VPS. För HIFK har bara inte råd att förlora någon fler poäng i ligan.

Matchen visas på Ruutu. Sändningen börjar 15min tidigare, kl. 17:45.

 

Du minns väl att skaffa biljetter till Cupmatchen och på så sätt stödja laget på vägen till Olympiastadion!
HIFK FOTBOLL: SUOMEN CUP 2022, 2022-08-31 18:00, HELSINKI | lippu.fi