Skip to main content

ONS 31.8.2022 kl 18.00, HIFK-FC Inter, Bolt Arena, Suomen Cup

Suomen Cup har framskridit till semifinalsskedet. 316 lag började jakten efter Antero Nymans minnespokal, och endast fyra återstår. Lagen är bara en match ifrån finalen på Olympiastadion. HIFK har slagit ut fem lag hittills, och nu står inter slutligen kvar som det sista hindret på vägen. Det är inget lätt motstånd, och matchen kommer bli tuff. Men det är endast en sak som är säker. Och det är att vad som helst kan allt hända- Allt hänger på en match, och det är den stora charmen med cupen. Det som skiljer sig från de tidigare cupmatcherna är att vid oavgjort spelas en fortsättning på 2×15 minuter innan matchen går till straffläggning. HIFK eller Inter, endast ett lag återstår efter morgondagens match!

HIFK lottades till hemmalag i samband med lottningen inför semifinalerna, och detta blir Rödas första hemmamatch i årets cup. En match har nog redan spelats på Bolt, men då var det fråga om Sexypöxys hemmamatch. HIFK:s resa mot den historiska cup-semin har varit händelserik. Fram till detta skede har man fällt SUMU/Sob 10-0, FC Honka 1-2 straffspark, Sexypöxyt 0-7, IFK Mariehamn 1-2 straffspark, PK-35 2-3 straffspark. HIFK har alltså vunnit hela tre straffsparkstävlingar hittills i cupen. Beto som i tidigare nämnda matcher agerat burvakt finns inte längre med i truppen, vilket innebär att nya namn kommer att stiga fram. Statistiken är övertygande: 13 straffar och samtliga fullträff. Detta är alltså sättet på vilket HIFK lyckats ta sig till den första semifinalplatsen sedan 1959. Och nu har laget möjlighet att utföra stordåd.

Inters väg till semifinalen ser ut på följande sätt: Det egna andralaget FC Inter 2 med siffrorna 10-0, SJK 1-2 straffspark, HJK 1-0 straffspark. Motståndarlaget har alltså också en del positiva erfarenhet av straffsparkstävlingar i cupen. Speciellt vinsten över Klubi var en fin insats av FC Inter, och det kan konstateras då man ser på helheten att det är Inter som går in som förhandsfavorit på Onsdag. Lagens tidigare möten denna säsong slutade 2-2 i Åbo, och bortavinst med siffrorna 0-3 åt Inter. Men, som Obed Malolo konstaterade här om dagen: Charmen med cupen är att det endast är enskilda matcher som är viktiga, vad som helst kan hända, och resultatet avgör.

Det är svårt att utifrån matcherna i ligan börja hissa hurudan match som är på kommande, men det kan konstaterad att lagens tidigare möten denna säsong varit ganska jämna. Matchen på Bolt avgjordes genom ett rött kort efter den första halvtimmen, innan det var det jämn kamp som gällde. Detta kan även väntas av morgondagens match. Enskilda situationer är av stor vikt, och när det är en final och möjlighet att ta sig ut i Europa som står på spel är båda lagen helt säkert motiverade att ge sitt allt. Speciellt eftersom att det ter sig otroligt att någon av lagen skulle ta sig dit via den inhemska ligan. I matchen möts även Mixu Paatelainen och Miguel Grau, två tränare som är kända för att engagera sig känslomässigt under matcherna.

Inter har också ett något fördelaktigt utgångsläge om man ser tillbaka i cup-historien. Cupvinst säsongen 2018, semifinalplats 2019 och finalförlust 2020. Inter vet hur man spelar i cupen, och vet vad som krävs för att nå framgång i den. Samtidigt har HIFK haft några svåra år. 2018-2020 föll man ut redan i gruppsskedet, så semifinalsspel är nytt för laget. Det ska ändå nämnas att det finns personer med erfarenhet från cupsemifinaler i laget: tränaren Paatelainen, och Obed Malolo (Med SJK i finalen 2017). Deras erfarenheter är viktiga då man står mot ett rutinerat cuplag som Inter.

Joonas Lepistö, Inter och Obed Malolo, HIFK

Precis som tidigare riktas blickarna speciellt mot duon Petteri Forsell – Roman Eremenko. Mycket ligger i deras händer imorgon. Själva kan dom såklart inte vinna matchen, men som individer kan de ha en avgörande roll. HIFK:s förhållandevis positiva uppvisning mot VPS förra helgen för med sig en del hopp, till skillnad från inter som i de sista sekunderna åkte på en svidande förlust i sin senaste match hemma mot KuPS. Det ska nämnas att Inter har en vilodag mer i sig, men att matchen spelas på Bolts konstgräs framför HIFK:s hemmapublik jämnar ut situationen. Några stora förändringar i Paatelainens startelva sedan matchen mot VPS är inte att vänta, och samma spelare som tidigare är tillgängliga. Men även tidigare under säsongen har man använt sig av de spelare som på matchdagen visat sig i bäst form.

Sammanfattningsvis: HIFK har närhistoriens viktigaste match framför sig imorgon. En finalplats skulle innebära någonting som laget inte uppnått på 63 år. Dessa matcher växer inte på träd, och cupen har överlag varit en sällsynt framgång under HIFK:s otroligt svåra säsong. Därför är var och ens stöd väldigt viktigt för laget. Nu finns bara ett hinder på vägen, just du behövs för att vi ska ta oss över det!

Biljett till matchen kan köpas via Lippu.fi: https://www.lippu.fi/event/hifk-fotboll-suomen-cup-2022-bolt-arena-15633331/

Notera att säsongskort inte gäller i cupens semifinal!

Semifinalmatchen mellan HIFK och FC Inter går av stapeln på Bolt arena kl 18 den 31.8.2022.

Kom till platsen för att stötta Röda ända fram till finalen för första gången sedan 1959! Ifall du inte kan ta dig till platsen visas matchen även på Ruutu. Sändningen startar 17.45. En gång, alltid!