Skip to main content

30.9.2021 FC Haka – HIFK 2-0 (1-0)

Mål:
24’ 1-0 Logan Rogerson
80’ 2-0 Donaldo Acka

Efter två försök redan tidigare under säsongen kunde mötet mellan FC Haka och HIFK äntligen spelas den sista september i Valkeakoski. Precis som de flesta säkert kunde ana handlade matchförflyttningarna om coronaviruset: i juli flyttades matchen på grund av ett fall i HIFK:s lag, medan oturen drabbade FC Haka i början av september. Därför spelades matchen först idag efter att alla andra lag redan hunnit avsluta sin grundserie i söndags.

Redan innan avspark stod det klart att HIFK skulle spela i Mästerskapsserien, medan FC Haka har fem matcher i Utmanarserien på sitt oktoberschema. Trots det var det viktiga poäng som stod på spel. HIFK behövde poäng för att stärka sin ställning bland de sex bästa, medan tre poäng för hemmalaget i sin tur skulle flytta det anrika laget från Valkeakoski lite längre bort från kvalplatsen.

Att det fanns mycket att spela om syntes i stundvis heta känslor på planen hos bägge lagen. Domaren delade ut fyra gula kort under de första 45 minuterna – två var per lag. FC Haka var vassare framåt och lyckades även ta ledningen vid 24 minuter. 20-åriga Janne-Pekka Laine hittade Logan Rogerson med sitt inlägg och nyzeelänningen kunde nicka in bollen förbi Markus Uusitalo i HIFK-målet. Ett aningen blekt HIFK kunde inte komma igen innan paus och därmed inleddes pausvilan välförtjänt i hemmalagets ledning.

Trots den något svåra första halvan fick HIFK-supportrarna även något att glädjas åt efter paus. Pipe Sáez var nämligen åter i spelskick efter en några veckors skada och blev inbytt istället för Mosawer Ahadi på vänsterkanten efter en knapp timmes spel.

Dessvärre innehöll kvällen inte alltför många fler glädjeämnen ur bortalagets synvinkel. Man hade svårt med att få igång spelet i offensiven efter paus och istället fick man gräva bollen ur det egna målet en gång till. Donaldo Acka gjorde 2-0 på Maximus Tainios hörna vid 80 minuter och matchen var i praktiken avgjord. Efter den tredje raka segern stiger FC Haka upp på en niondeplats och får därmed spela en tredje hemmamatch under Utmanarserien.

HIFK inleder nu Mästerskapsserien från en femteplats och ligger för tillfället fyra poäng bakom tabellfyran SJK. Slutdelen av säsongen inleds på söndag borta mot FC Inter klockan 17.00.

– Det känns såklart tråkigt med tanke på våra fans som åkte hit att vi stod för en rätt trött insats idag. Vi var inte på vår vanliga nivå och det grämer mig, sade Markus Uusitalo till Ruutu efter matchen.

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila (C)
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (76’ 9 Juanan Entrena)
10 Moshtagh Yaghoubi
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (58’ 17 Jani Bäckman)
70 Mosawer Ahadi (58’ 5 Pipe Sáez)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare: 8 Jukka Halme, 11 Aatu Kujanpää, 15 Jean-Claude Mabinda, 35 Calum Ward (mv).