Skip to main content

HIFK står inför ett nytt projekt, vars syfte är att utvidga föreningens verksamhet till östra Helsingfors. Redan nu samarbetar HIFK med en läroanstalt på andra stadiet och som följande mål har föreningen att börja samarbeta med låg- och högstadieskolor i området samt grunda fotbollsskolor.

Som huvudkoordinator för det nya projektet fungerar Ümit Menekse, som under den egna aktiva tiden som fotbollsspelare ansågs vara ett av den finländska fotbollens framtidslöften. Menekse kom som barn tillsammans med sin familj som flyktingar från Turkiet till Finland. Han var med i Finlands U17-landslag i hemma-VM för åldersklassen år 2003. Under en kort tid provspelade han i Turkiet, men till slut valde han ändå att spela i Finland. Menekse höll till på mittfältet och kom till slut ända upp till division 1 i HJK:s organisation på vuxennivå.

35-åriga Menekse har haft fotbollen med sig även efter karriären, men nu är han i sin nya roll inom HIFK redo att ta steget tillbaka till hetluften i den finländska fotbollen.

– Jag ser mycket potential i HIFK. Föreningen har en bra vision, som man lätt kan bygga vidare på.

– Min uppgift är att koordinera HIFK österut i Helsingfors, så att föreningen bättre skulle komma fram där. Då skulle man på ett sätt leva i en symbios, där östra Helsingfors drar nytta av HIFK och tvärtom.

– Det finns mycket potential i östra Helsingfors. För tillfället råder svåra tider, men jag hoppas att det här projektet kommer att bära frukt inom ett par år. Jag tror att östra Helsingfors kommer att vara en av HIFK:s största styrkor i framtiden, säger han.

Mer om Menekses projekt följer senare under våren.