Skip to main content

I söndags fick HIFK med sig en bortaseger från Rovaniemi med 0-1 och gick tack vare resultatet vidare till Finska Cupens kvartsfinalsskede för första gången sedan våren 2015. Den här veckan är det en plats bland de sex bästa som står på spel. Förhandsutsikterna inför den här matchen kunde inte vara mycket finare: HIFK möter nämligen HJK i lördagens kvartsfinal. Säsongens andra lokalderby inleds lördagen den 3.4. kl. 17.00 i PPJ-hallen på Busholmen. Matchen sänds direkt via Ruutu.

– RoPS-matchen var viktig för oss. Vi kunde kontrollera spelet nästan hela matchen igenom. Vi visste att det skulle bli svårt för oss, eftersom vi inte hade kunnat träna tillsammans under ett par veckors tid före matchen. Söndagens match visade oss att då man har tålamod och orkar göra de rätta sakerna på planen, får man också en belöning för det förr eller senare, säger HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.

HIFK och HJK har redan ett möte bakom sig från Finska Cupens gruppspel i år. Då fick tv-publiken se en jämn match som avgjordes först under slutminuterna. Pausresultatet 1-1 förblev oförändrat ända tills HJK:s Santeri Väänänen avgjorde matchen med sitt distansskott. HIFK:s mål gjordes av Jusif Ali.

– Vi är väldigt hungriga inför den här matchen. Vårt lag är mycket starkare nu än vad det var då vi senast mötte HJK. Vi vill vinna och ta oss vidare till semifinal, konstaterar Gómez.

Toni Koskelas HJK är en av de största förhandsfavoriterna inför Veikkausliigasäsongen, som kör igång senare i april. Laget, som redan från tidigare var starkt, har sedan det senaste inbördes mötet förstärkts med nyzeeländska Logan Rogerson samt HIFK-bekantingen Luís Henrique.

HIFK:s senaste Cup-kvartsfinal spelades för sex år sedan i Helsingfors. Den gången blev det inget semifinalspel efter att FC Inter under ledning av tvåmålsskytten Vahid Hambo gick vidare. Ifall HIFK skulle lyckas slå ut HJK på lördag, skulle man för andra gången genom tiderna spela en semifinal i Finska Cupen. HIFK:s hittills enda Cup-semifinal spelades år 1959, alltså för över 60 år sedan. Efter en vinst mot RU-38 gick HIFK då ända till final.

Här nedan kan du se hela intervjun med Joaquín Gómez!