Skip to main content

28.3.2021 kl. 17.00 RoPS – HIFK, Rovaniemi centralplan

Åttondelsfinalen i Finska Cupen mellan RoPS och HIFK står äntligen på dagordningen två veckor efter att den egentligen skulle ha spelats. Matchen flyttades framåt efter att ett positivt covid-fall konstaterats i HIFK:s representationslag, vilket i sin tur ledde till en karantän för stora delar av laget.

Som en följd av fallet har HIFK spenderat de senaste två veckorna i form av träning på distans. I fredags fick spelarna samlas till lagträning igen för första gången efter karantänen. Trots att det har varit paus i själva lagträningen, har spelarna upprätthållit konditionen genom dagliga gemensamma distansträningspass. Sakari Mattila och Pipe Sáez gjorde båda två varsin videoblogg, som man kan se på HIFK:s YouTube-kanal.

Nu är laget dock redo att för första gången sedan våren 2015 spela om en plats i Finska Cupens kvartsfinalskede. För sex år sedan besegrade HIFK KPV på bortaplan och gick till kvartsfinal, där Cup-sagan sedan blev all mot FC Inter. Ifall HIFK lyckas besegra RoPS på söndag, skulle man till näst ställas mot lokalrivalerna HJK.

Åttondelsfinalen mellan RoPS och HIFK sparkas igång på söndag kl. 17.00 på Rovaniemi centralplan. Man kan följa med matchen direkt via Ruutu.

Tino Palmasto, som sedan säsongen 2019 representerat HIFK, har under vintern gjort stora framsteg som spelare. Den 22-åriga mittbacken har övertygat det nya tränarteamet och tagit sig en plats i HIFK:s backlinje. Han har varit med i öppningselvan i alla tre gruppspelsmatcher.

– Då den förra säsongen tog slut började jag genast träna på egen hand, så att jag skulle vara i bra skick i januari. Nu fick vi en ny tränare och det har passat mig bra. Jag jobbar hårt varje dag på träningarna för att jag ska vara tränarens förstaval på min position. Vi får hoppas att det fortsätter att gå bra för mig och att jag kan hjälpa det här laget, säger Palmasto.

I gruppspelsskedet spelade HIFK tre tuffa och jämna matcher. Man besegrade KTP och FC Lahti med 1-0. Även mot HJK var det en jämn kamp, som på basen av händelserna på plan mycket väl hade kunnat sluta på ett annat sätt än 2-1 till HJK. Vad tycker Palmasto att HIFK kan ta med sig från gruppspelet?

– Vissa strukturer som vi använder då vi öppnar spelet eller överlag då vi vill gå framåt i spelet med bollen. De här grejerna har utvecklats mycket redan. Vi har spelat fördomsfritt och vågat göra det vi vill göra på planen. Vi har satt ribban högt inom laget. Alla jobbar hårt för varandra, vilket gör att vi också kan prestera bra som lag, svarar han.

Joaquín Gómez har använt en trebackslinje i defensiven under sin tid i HIFK hittills. I gruppspelet fick Palmasto sällskap av Aldayr Hernández och den mot RoPS avstängda Mattila, som under sin karriär snarare blivit bekant för fotbollspubliken som mittfältare. Trots att formationen är ny för Palmasto upplever han att den passar honom väl.

– För det mesta är vi mittbackar mer defensivt orienterade, så det har varit helt bra att få ha en lite mer offensiv kille där som stöd. Trebackslinjen gör också att man kan gå lite modigare in i olika situationer, då man har två andra lagkamrater innanför boxen. Det är också lättare att öppna spelet eftersom det finns någon man kan passa till i alla riktningar.

Efter många år i Veikkausliiga föll RoPS ner till Ettan i höstas och ställer nu upp med ett rätt förändrat lag. Mikko Mannila, som ersatte Vesa Tauriainen som lagets chefstränare i slutet av förra säsongen, hittas även i år bakom RoPS-bänken. Precis som HIFK vann också Rovaniemilaget två matcher i gruppspelet (FF Jaro och KPV), men fick se sig besegrat av VPS i den andra omgången med 0-3.

– RoPS är ett rätt ungt lag, som spelar ett energiskt spel. Vi har gått igenom deras lag och spelsätt. De använder också tre backar, så där har vi en likhet med oss. Alltför mycket ska man ändå inte koncentrera sig på motståndaren, eftersom vår målsättning är att ta kontroll över matchen direkt från början, så att vi sedan kan gå vidare till nästa omgång.

Ifall HIFK vinner i Rovaniemi på söndag, går laget alltså för första gången på sex år vidare till skedet för de åtta bästa i Finska Cupen. För Palmasto är det här första gången han spelar en Cup-match enligt temat ”vinna eller försvinna” i HIFK-skjortan.

– Det finns alltid lite press och äkta Cup-anda i de här matcherna. Laget och spelarna njuter av det här upplägget, säger Palmasto.

Här nedan kan du titta på chefstränare Gómez intervju inför söndagens match. På videon berättar han bland annat om hur laget har tränat under de senaste veckorna.