Skip to main content

En av HIFK:s gamla fotbollsmästare är borta. Pertti Hartikainen avled på torsdagen efter en långvarig sjukdom. Han var 80 år gammal vid sitt frånfälle.

Pertti Hartikainen (f. 27.10.1939) började sin fotbollskarriär på Väinämöinenplanen i Tölö vid tio års ålder. Då startade Sudet, exilklubben från Viborg, sin juniorverksamhet i Helsingfors. Hartikainen avancerade senare till föreningens representationslag och spelade flera år i Finlandsserien. Han flyttade till HIFK inför säsongen 1960, strax efter att ha fyllt 20 år. Att dra på sig den stjärnprydda rödtröjan var dock inget nytt för ”Hartsi”. Han spelade nämligen också ishockey och var målvakt i HIFK:s lag som tog FM-brons säsongen 1958-59.

HIFK blev fotbollsmästare 1961 och Pertti Hartikainen hörde till de spelare som inte missade en enda match. Han var lagets centerhalv och opererade därmed i mitten av den egna försvarslinjen. Hartikainen var känd för sina hårda tacklingar och sitt starka huvudspel. Vid sidan av mästerskapsserien representerade han HIFK två gånger i Europacupen, föregångaren till Champions League. De stjärnprydda mötte svenska IFK Malmö på hösten 1960 och österrikiska Austria Wien två år senare.

Hartikainen spelade internationella matcher även i Alliansen, som var en sammanslutning av Helsingforsklubbarna. Under guldsäsongen 1961 hann han dessutom med två ungdomslandskamper. Hartikainen fick aldrig pröva vingarna i A-landslaget, men spelade dock fem matcher i B-landslaget.

Det var länge en självklarhet att Pertti Hartikainen är centerhalven i HIFK. Han var dock tvungen att avsluta spelarkarriären på grund av en svår ögonskada efter säsongen 1965, blott 26 år gammal. Hartikainen spelade totalt 111 matcher och gjorde fyra mål i mästerskapsserien åren 1960-1965. Till all lycka hindrade ögonskadan inte honom från att göra en framgångsrik karriär inom bankvärlden. Som pensionär blev han ännu dubbeldoktor efter att ha disputerat i både ekonomi och statsvetenskap. Hartikainen höll kontakt med sina gamla spelkamrater och deltog regelbundet i gemensamma tillställningar.

HIFK hedrar minnet av Pertti Hartikainen och deltar i anhörigas och vänners sorg.