Skip to main content

I slutet av juli månad gick HIFK in i en ny tid efter tre spelade Veikkausliigamatcher, då Mike Keeney och Teemu Kankkunen tillsammans tog ansvaret för tränandet av representationslaget. Arrangemanget där laget inte har endast en chefstränare, utan där ansvaret delas mellan två personer, är fortsättningsvis inte väldigt allmänt förekommande inom fotbollen. Efter ett par månader av samarbete har det delade ansvaret mellan tränarna blivit allt lättare.

– Det här delade tränaransvaret är en unik grej för den här säsongen. Det är ett nytt och annorlunda upplägg, men vi har samarbetat bra tillsammans. Vi delar tankar tillsammans med ”Tema” om det vi ska göra på planen. Spelarna har med framgång tagit emot detta arbetssätt samt de speltaktiker som vi nu använder. Ju längre säsongen har lidit, desto naturligare har även det delade ansvaret blivit, säger Keeney.

Keeney och Kankkunen har givetvis samarbetat redan under en längre tid i och med att båda var med som assisterande tränare i det föregående tränarteamet. Den största förändringen har enligt Keeney skett i det dagliga arbetet.

– Det är klart att vi också samarbetade under vintern och våren, men då hade vi våra egna roller. Nu diskuterar vi mycket mer om taktik samt innehållet under träningarna tillsammans. Den största förändringen vi gjort efter säsongens tredje match är att vi nu anpassar vår speltaktik till varje motståndare. Vi har en god dialog med ”Tema” och det är mycket lätt för oss att jobba tillsammans, berättar han.

Keeney axlar ett större ansvar under träningarna, medan Kankkunen leder truppen under matchdagen. Kankkunen, som i olika roller fungerat i HIFK sedan 2010, berättar att de slutliga besluten fattas i samförstånd trots att tränarna även har en del egna ansvarsområden.

– Huvudlinjerna dras i ansvar för träningar och matcher, men vi diskuterar om de här sakerna och strävar efter att fatta sådana beslut, som båda håller med om. I situationer där snabba beslut behövs har vi sedan på basen av ansvarsområde slagit fast vem av oss som har det sista ordet. Samarbetet har hela tiden blivit lättare, då det delade ansvaret och våra roller blir allt naturligare ju mer tid vi har bakom oss inom samarbetet, säger han.

Tränarna har även kommit överens om att turas om i att ge intervjuer och uttalanden till media i samband med HIFK:s matcher.

– Det finns några exempel på liknande arrangemang från världen. Vi har nu gått inför detta samarbete, och sett till resultaten har det även gått ganska bra. Det är möjligt att fotbollen allt mer går i denna riktning i framtiden, alltså att det i spelet och på träningarna finns olika delområden, som en specialist har ansvar för. Hos oss sköter till exempel Risto (fysiktränaren Risto-Matti Toivonen) om fysikträningen, eftersom han är expert på det. I saker som berör den fysiska träningen lyssnar vi alltid på honom, fortsätter Kankkunen.

HIFK spelar sin följande match redan imorgon, då laget möter IFK Mariehamn på Bolt Arena med start kl. 17.00. Köp dina biljetter till matchen via Lippupiste!