Skip to main content

10.8.2020 HIFK – TPS 2-0 (0-0)

HIFK återvände till sin hemmaplan på måndagskvällen efter tre raka bortamatcher då TPS från Åbo stod för motståndet i säsongens fjärde hemmamatch. Inför matchen låg lagen på positionerna fem och elva i serietabellen: HIFK:s poängsaldo var 13 och TPS motsvarande tre inför matchen. Det fanns även en historisk dimension med i bilden, eftersom det idag har gått exakt 90 år sedan den allra första FM-seriesäsongen inleddes.

Första halvleken

Matchen inleddes aningen försiktigt med två lag som gick in för att hålla försvarsspelet tätt. Matchbilden präglades av korta passningar för båda lagens del. HIFK:s anfallsspel byggdes huvudsakligen via Moshtagh Yaghoubi och Jabar Sharza på mittfältet, men de aningen farligare chanserna uteblev. Vid 20 minuter läste HIFK-kaptenen Hannu Patronen spelet väl och steg upp till ett skottläge från sin position som mittback. Patronen, som man inte ser skjuta alltför ofta, sköt iväg bollen, som dock gick över målet med flera meter.

HIFK tvingades utföra sitt första spelarbyte redan vid 25 minuter, då Erikson Carlos blev skadad på högerkanten. John Fagerström byttes in, men klev in på vänsterkanten istället för Adama Fofana, som i sin tur tog utbytta ”Tiquinhos” plats till höger i formationen.

Hela första halvleken gick ut på ett tätt försvarsspel av båda lagen, som lyckades hålla sina motståndare borta från de allra farligaste målchanserna. Därmed inleddes pausvilan oavgjort, då ingetdera laget lyckats göra mål under en jämn och händelsefattig första halvlek.

Andra halvleken

HIFK skapade ett farligt anfallsläge i matchminut 54. Bollen spelades längs med mittfältet mot Joel Mattsson, som med bollen försökte springa förbi Åbolagets mittbacksduo. Han gick omkull innanför straffområdet, men enligt domarens tolkning var det inte tillräckligt allvarligt för att det skulle ha lett till en straffspark.

En stund senare fick hemmalaget i alla fall lägga in matchens öppningsmål inför hemmapublikens ögon. Sharza hittade en öppen yta på mittfältet, dit bollen kom efter en passning av Fofana. Sharza, som hör till de spelare som regelbundet är med i Afghanistans landslag, gjorde sitt andra mål för säsongen efter ett något överraskande långskott i matchminut 56.

HIFK blev klart mer avslappnat efter öppningsmålet och fick nästa goda målchans några minuter senare. Fagerström fixade en frispark från straffområdets gräns, och HIFK:s för tillfället bästa målskytt Sakari Mattila ställde sig bakom bollen. Hans avslut var farligt, men Jere Koponen i gästernas mål kunde förhindra Mattilas fjärde mål för säsongen med en snygg räddning.

Länge såg det ut som att Sharzas mål skulle förbli matchens enda, men ett andra mål precis innan tilläggstiden förändrade HIFK:s segersiffror. Vitinho, som byttes in under andra halvleken, slog ett fint inlägg, som hittade Mattsson på högerkanten. Bollen spelades vidare med en kort passning till Jani Bäckman, som sköt in sitt första mål för säsongen inför Klacken. I och med Bäckmans mål blev HIFK:s segersiffror 2-0.

– Vi fick en fin fortsättning på vår bortaturné idag. Inför matchen visste vi att det antagligen blir en lite annorlunda match idag jämfört med de tidigare vi spelat. Vi höll oss väl till vårt eget spelsystem och jobbade disciplinerat genom hela matchen. Självförtroendet är på topp för tillfället, vilket även det första målet berättar om. Vi visste att TPS ofta tenderar att droppa ner, så vi fick chansen att prova på skott från distans. Som tur är gick Jabars skott upp i krysset, sade HIFK-tränaren Teemu Kankkunen efter matchen.

Du kan se hela intervjun med Kankkunen på finska på HIFK:s YouTube-kanal.

Mål:
56′ 1-0 Jabar Sharza
90′ 2-0 Jani Bäckman

HIFK:s öppningselva:
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (87′ 8 Jukka Halme)
14 Erikson Carlos (25’ 20 John Fagerström)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (68’ 98 Vitinho)
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 6 Riku Selander, 18 Matias Hänninen, 30 Jaakko Kivekäs (mv), 34 Tuukka Andberg.