Skip to main content

I mars detta år kom HIFK överens om ett omfattande samarbete med den anrika föreningen MYPA från Kouvola. Den första samarbetssäsongen gjorde att HIFK kunde erbjuda sina spelare speltid även i Ettan, och bl.a. vår unga kontraktsspelare Tino Palmasto fick många nya och viktiga erfarenheter av tuffa matcher, då han totalt spelade 14 matcher för MYPA i Ettan under den gångna säsongen. Nu har föreningarna kommit överens om att fortsätta samarbeta även under säsongen 2020.

Det nya kontraktet innehåller, precis som ifjol, en möjlighet till att låna ut spelare från representationslagen mellan föreningarna. Dessutom omfattar avtalet även samarbete mellan tränarna samt gemensamma riktlinjer för spelarutveckling. Syftet med kontraktet är att också i fortsättningen möjliggöra en optimal utvecklingsstig för representationslagens spelare i båda föreningarna.

HIFK:s sportchef Mika Lönnström är nöjd med att ett nytt samarbetskontrakt med MYPA nu kan presenteras.

– Genom att vi fortsätter med detta samarbete så kan vi erbjuda ett alternativ till för de spelare som håller Veikkausliigastandard och som vill spela och träna i en bra utvecklingsmiljö. Kontraktet innebär att vi kan garantera en flexibel rörlighet mellan HIFK och MYPA. Utöver den fria rörligheten mellan föreningarna kan vi också samarbeta med träningsrelaterade saker. Det har varit lätt att samarbeta med MYPA, då vi alla har rödvita hjärtan, kommenterar Lönnström.

– Kontraktet underlättar spelartrafiken i båda riktningarna. Våra spelare kommer lättare till spel i Veikkausliiga, vilket är ett stort plus för oss. Samtidigt kan vi erbjuda speltid och viktiga erfarenheter i Ettan åt de HIFK-spelare som inte får så mycket speltid i Veikkausliiga, kommenterar MYPAs ordförande Mika Kaleton.

– Det här är av stor betydelse för MYPA. Nu har vi en klar spelarstig från juniorerna ända upp till Veikkausliiga, samtidigt som HIFK:s spelare kan hållas i spelskick genom mera speltid hos oss. Allt fungerade bra redan i år och det här samarbetet öppnar många dörrar för båda föreningarna.