Skip to main content

HIFK:s representationslag har för tillfället semester ända till denna månads slut, innan träningarna återigen kör igång i december. Vi träffade chefstränaren Tor Thodesen precis innan semestern, och här får ni nu ta del av hans uppdatering av vad som händer under slutet av detta år.

”Precis som jag sade i samband med att mitt nya kontrakt presenterades, var min första ambition att fortsätta i HIFK. Jag fyller 54 denna vinter och har alltså i alla fall tio år kvar att jobba, kanske även mera. I den här åldern börjar det kännas allt viktigare att jobba på ett sådant ställe där man på riktigt trivs, istället för att varje år bara söka en bättre plats eller mera pengar. Ända sedan början har jag trivts i IFK, vilket naturligtvis har varit ett stort skäl för att stanna här. Inom fotbollen kan ditt liv förändras snabbt och man vet aldrig på förhand vart man kommer till näst. Jag kom hit förra vintern utan att känna till mycket om Veikkausliiga, utan att känna spelarna från tidigare samt utan ett eget tränarteam som skulle ha följt med mig. Det blev alltså att börja från början med precis allt, inte minst med livet utanför fotbollen. Nu efter ett år här känns det helt klart bäst att fortsätta i en miljö som numera är bekant, istället för att ta samma process från början någon annanstans. Sen är det också intressant att rent fotbollsmässigt se hur långt vi kan gå nästa år, då vi får bygga vidare på det jobb och den utveckling vi har börjat med i år.

Under den gångna säsongen fick vi slå ur underläge. Laget hade precis stigit tillbaka till Veikkausliiga, och såväl spelartruppen som tränarstaben genomgick en hel del förändringar. Det var inte många utanför IFK som trodde på oss inför säsongen, och det här upplägget beslöt vi oss för att utnyttja. Med hårt arbete samt en stark tro på oss själva kunde vi sedan bevisa vår verkliga nivå för alla. Den här chansen får vi inte en gång till, då vi nu står inför en ny säsong, som kommer att inledas med helt andra förväntningar på oss än i fjol. Nu får vi kanske chansen att överraska de andra lagen med att vi kan spela ännu bättre, men det kräver mycket jobb under vintern. När vi i januari inleder träningarna på allvar så vet jag att jag kommer att ha ett lag som är i fysiskt gott skick, vilket betyder att vi i ett tidigare skede kan börja med taktiska och spelmässiga träningar.

Laget har ledigt ända till slutet av november, och sedan träffas vi igen med alla våra kontraktsspelare i december. Då blir det olika tester samt fysikträning, och så kommer jag att gå igenom varje enskild spelares personliga situation tillsammans med spelarna. Spelarna har lite olika behov i det här skedet, då någon kanske kan behöva satsa mera på fysiken, medan en annan i sin tur kan behöva träna sin snabbhet. På det här sättet försäkrar vi oss om att varje spelare får jobba så att de alla är i god form då vi börjar själva lagträningen i januari. Förra säsongen tog flera av våra unga spelare stora steg framåt, och vi vill även i fortsättningen vara ett lag som utvecklar spelare till att bli ännu bättre.

Jag vill än en gång tacka våra supportrar för säsongen, jag har ända sedan början känt mig välkommen i föreningen, och supportrarna har varit med oss under hela den långa säsongen. Tack ska ni ha Kingit, vi ses nästa år!”

– Tor Thodesen, chefstränare