Skip to main content

VPS-HIFK 2-3 (1-0)

Det tredje mötet mellan VPS och HIFK denna säsong inleddes fartfyllt, då HIFK fick en bra målchans redan i matchminut fem. Erikson Carlos fälldes på ett sätt som resulterade i en frispark, som Jani Bäckman tog hand om. Bäckmans frispark träffade stolpen, och VPS-försvaret klarade även den efterföljande situationen. Därmed blev det inget tidigt ledningsmål för HIFK i denna match. Också VPS fick en bra frispark under matchens första tia, men Sebastian Strandvall sköt bollen rakt i famnen på Daniel Kollar.

Efter drygt tjugo minuters spel tog VPS ledningen i matchen. VPS stal bollen på mittfältet, och Steven Morrissey kom åt att stiga mot målet. Som avslutning på det snabba anfallet sköt Morrissey sitt lag upp i en 1-0 -ledning med ett välplacerat skott. HIFK fick inte sitt eget anfallsspel att fungera under matchens första halva, och därmed inleddes pausen i hemmalagets ledning.

HIFK kom in till den andra halvleken med nya, friska tag, och lyckades skapa lägen framåt. Erikson Carlos och Kevin Larsson, som kommit in från avbytarbänken, spelade snyggt ihop, och Larsson fick skjuta på mål. VPS-målvakten kunde ändå rädda Larssons skott. En stund senare kom HIFK:s kvitteringsmål, då Luís Henrique skickade iväg bollen bakom VPS’ försvarslinje. Erikson Carlos var på rätt plats vid rätt tidpunkt, och avslutade sin löpning med ett mål rakt framför HIFK:s bortaklack.

Med knappa tjugo minuter kvar av matchen var Erikson Carlos framme igen, då han förde upp HIFK i en 1-2 -ledning. Denna gång var det Robert Kakeetos passning som gick bakom VPS-linjen, och Eriksons andra mål för kvällen var ett faktum. Men även i denna match blev det fort 2-2 efter ledningsmålet, då Kollar tvingades fälla sin motståndare innanför straffområdet. VPS-kaptenen Strandvall tog straffen, och utjämnade matchen. Till slut fick Erikson Carlos ännu fullborda sitt hattrick, genom att ge HIFK segern med ett 2-3 -mål i matchens 87. spelminut. Resultatet innebär att HIFK säkrar sin plats i euroslutturneringen, medan VPS faller till Ettan inför nästa säsong.

– Jag var nöjd med vår första halvlek, vi hade en bra inställning och vi fick hålla boll mera än normalt. Motståndaren fick endast ett skott på mål, vilket är en bra sak. Jag är stolt över spelarna och över att vi inte stressade under andra halvlek, samt över att vi gjorde de mål vi behövde. Vi är i bra form nu och vi har tagit 10 av 12 poäng på fyra matcher, vilket vi måste vara nöjda med. Nu har vi säkrat platsen i europlayoffturneringen, men före det fokuserar vi för fullt på nästa match mot RoPS, säger chefstränaren Tor Thodesen efter matchen.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
7 Joel Mattsson
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos (90’ 27 Sakari Tukiainen)
15 Macario Hing-Glover (90’ 6 Riku Selander)
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
24 Tero Mäntylä
28 Jabar Sharza (28’ 19 Kevin Larsson)
33 Robert Kakeeto