Skip to main content

HIFK-KPV 3-1 (0-0)

Utmanarserien i Veikkausliiga inleddes idag med en match mellan HIFK och KPV på Telia 5G-Arenan. Innan kvällens match hade lagen redan spelat två gånger mot varandra denna säsong. Den första matchen i Karleby slutade oavgjort, och sedan var det HIFK som tog segern med siffrorna 3-2 för en dryg månad sedan i Helsingfors. Säsongen håller på att lida mot sitt slut, och då det endast spelas fem matcher per lag i utmanarserien, är det klart att det var mycket som stod på spel för båda lagen i denna match.

HIFK var det lag som förde spelet en aning mera under matchens första halvlek. Luís Henrique skapade ett bra läge redan under matchens första minuter. Han kom åt att anfalla från vänsterkanten, men skottet blev alltför svagt, vilket resulterade i en lätt räddning för Teppo Marttinen i KPV-målet. Ett antal inlägg slogs även mot Sakari Tukiainen, som dock inte lyckades med att ge HIFK ledningen under den första halvleken.

Även KPV hade några chanser, och laget lyckades få in bollen i mål efter drygt tjugo minuters spel. Domaren blåste dock av spelet precis innan läget på grund av ett regelbrott av KPV:s anfall, och därmed godkändes inte målet. Ingetdera laget lyckades ändå skapa några farligare chanser före paus och spelet var överlag relativt försiktigt. Pausvilan inleddes med ett mållöst, oavgjort läge.

Matchens intensitet ökade märkbart under andra halvlek och båda lagen fick sina skottchanser. HIFK tog ledningen i matchen en kvart efter paus. Kevin Larsson, som byttes in efter pausen istället för Tukiainen, stod för ett snyggt framspel, som hittade Luís Henrique. Den 21-åriga anfallaren tvekade inte, utan pangade in sitt femte mål i HIFK för denna säsong.

KPV utjämnade åtta minuter senare, då laget skapade ett snabbt och överraskande anfall. Ishmael Yartey stod för ett inlägg, som ändrade riktning ett par gånger, innan bollen slutligen gick in bakom Daniel Kollar. Målet tillskrevs till slut Sebastian Mannström och därmed var matchen tillbaka i ruta ett.

Det blev ändå inget långvarigt oavgjort läge, utan HIFK lyckades ta ledningen på nytt efter ett par minuter. Luís Henrique fick bollen i anfallet, och han tackade och tog emot genom ett snyggt skott, som förde upp hemmalaget i en 2-1 -ledning. Därmed utökade han samtidigt sitt målsaldo för säsongen till sex mål, och hela tre av dem har han gjort mot just KPV. Därmed är Luís Henrique ett namn som har orsakat många gråa hår i KPV-lägret.

Bortalagets jakt på kvittering blev snäppet svårare kort efter HIFK:s ledningsmål, eftersom Yessy Mena tacklade Luís Henrique, vilket ledde till rött kort för KPV-spelaren. Känslorna gick heta under matchens sista tio minuter, och HIFK lyckades ännu under slutminuterna utöka segersiffrorna till 3-1. HIFK tog alltså sin andra vinst för säsongen mot KPV, och stiger upp till 29 poäng i Veikkausliiga denna säsong, vilket betyder att laget nu har säkrat sin plats i Veikkausliiga nästa säsong.

– Jag är framför allt nöjd över att få sju av nio poäng mot KPV. Under den första halvleken klarade vi av att få vårt försvarsspel tillbaka på den nivån det varit tidigare under säsongen. Vi använde oss av en lite annorlunda formation än vad vi har haft tidigare i år, och därmed var den första halvleken väldigt jämn. Under andra halvleken tog vi tillbaka vår vanliga formation, och efter det var det vi som förde spelet, kommenterade chefstränaren Tor Thodesen.

Utmanarserien fortsätter redan nästa veckoslut och då är det igen dags för hemmamatch, när SJK från Seinäjoki besöker HIFK på lördag med start klockan 18.00. Du kan skaffa dina biljetter till den matchen här!

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
27 Sakari Tukiainen
28 Jabar Sharza
34 Tuukka Andberg