Skip to main content

VPS-HIFK 31.8.2019 kl. 17.00

Grundserien i Veikkausliiga kommer att avslutas detta veckoslut, då alla lag spelar sina sista matcher inför fortsättningsserierna. För HIFK:s del blir det en resa till Vasa, där man möter VPS imorgon med start kl. 17. Det är frågan om säsongens andra möte mellan lagen, som möttes för första gången i Helsingfors i slutet av maj. Då vann HIFK matchen med 2-1.

VPS ligger på plats 12 i serietabellen just nu, och kommer även med säkerhet att inleda utmanarserien från denna placering. Laget har nämligen 12 poäng inför grundseriens sista omgång, medan KPV, som ligger ett steg ovanför VPS, har 16 poäng. Säsongen har varit svår för Vasalaget, som tog sin första seger först för två veckor sedan, då IFK Mariehamn besegrades med 2-1 på hemmaplan. Dessutom har säsongen även innehållit ett tränarbyte, i och med att Christian Sund tog över som chefstränare efter Petri Vuorinen i början av juli.

HIFK spelade två gånger mot Ilves, varav den första matchen spelades i Helsingfors på fredag för en vecka sedan, och sedan möttes lagen igen i Tammerfors på tisdag. Resultatmässigt fick HIFK med sig en poäng från dessa matcher, eftersom den första matchen slutade oavgjort och den andra i förlust. Laget ligger just nu nionde, och då man betraktar serietabellen samt den sista omgångens matchprogram står det i praktiken klart att HIFK fortsätter säsongen i utmanarserien.

Veckoslutets matcher avslutar alltså grundserien i Veikkausliiga, och då alla slutliga positioner är klara, kommer lagen att delas in i en mästerskaps- och en utmanarserie inför slutet av säsongen. Lagen på placeringarna 1-6 gör upp om mästerskapet i mästerskapsserien, medan lagen på placeringarna 7-12 i sin tur spelar i utmanarserien. Ilves har redan säkrat sin plats i kommande säsongs euromatcher genom att vinna Finska Cupen, och det här betyder att de lag som i slutet av utmanarserien placerar sig sjunde och åttonde kommer att få delta i slutturneringen, där den sista europlatsen avgörs. Mer utförlig information om hur slutet av säsongen ser ut hittar du i pressmeddelandet, som Veikkausliiga har publicerat på sin webbsida (på finska).

– Just nu är vi på väg mot Vasa, där vi har en klar målsättning på tre poäng. Sedan åker vi hem igen efter matchen, och så har laget några dagar ledigt, förrän vi inleder säsongens sista fas. Vi kommer igen att lägga upp en korttidsmålsättning för den sista delen av säsongen, och det här ska vi också gå igenom nästa vecka. Börjande från imorgon är det igen en massa att spela om, och vi skall göra vårt yttersta för att gå in i den sista fasen med en offensiv hållning, säger chefstränaren Tor Thodesen.

Ifall du inte är på väg till Vasa imorgon, kan du som vanligt se matchen i direktsändning via Ruutu!