Skip to main content

Förra fredagen gick det finska transferfönstret fast och med Robert Kakeeto klar för IFK är nu även resten av säsongens lag spikat.

– Vi är väldigt nöjda med hur laget byggts. Vårt mål har varit att öka långsiktigheten och det har även synts i det att vi alltid försökt skriva längre kontrakt med nya spelare, säger IFK:s sportchef Mika Lönnström.

Under transferfönstrets lopp har sex stycken spelare anslutit sig till HIFK. Försvararen Macario Hing-Glover, mittfältaren Robert Kakeeto, anfallaren Thais Damgaard Nielsen, målvakten Martti Puolakainen, mittfältaren Jabar Sharza samt anfallaren Sakari Tukiainen.

– Dom nya spelarna har anpassat sig bra till laget och har vid detta skede hunnit vara med i laget i nästan en månad. Vi har varit väldigt nöjda med att vi fick sådana spelare som vi var ute efter, och med deras prestationer hittils.

Även lagets kapten Hannu Patronen har varit nöjd med de nya spelarna, som enligt honom varit proffessionella och förstärkt laget.

– Det har skett lite förändringar i laget, men samtidigt är det en naturlig del av denna sport. Stommen har ändå hållits denna samma och dom nya spelarna har bara forstärkt laget ännu mera, säger Patronen.

En tydlig målsättning för sportchefens sommar var att påbörja processen med att bygga nästa års lag, och redan i detta skede har följande lags byggande påbörjats.

– Nästa säsongs lagbygge är redan i gång. Vi har såklart en hel del att spela för ännu i år, men vi har inom föreningen tagit det beslut, att vi måste bygga laget mera långsiktigt, om vi verkligen vill vara med och strida om platserna i toppen av serien. Jag kan avslöja så pass mycket, att vi är helt enligt tidtabellen lagbygget inför nästa år, kommenterar Lönnström.

Föreningen har fört förhandlingar med många av lagets spelare, såväl som med hela tränarstaben, och en del av förhandlingarna har redan gått i mål. Under sommarens lopp har IFK meddelat att man utnyttjat sig av optionerna i Jani Bäckmans, Jukka Halmes, Tino Palmastos, Nikolas Sairas och Riku Selanders kontrakt. Utöver detta har man även skrivit på nya kontrakt med Hassan Sesay, Erikson Carlos och Toró. Detta innebär att alla dessa spelare kommer representera de stjärnprydda åtminstonet fram till slutet av 2020.

– Vi för diskussioner med flera spelare och hela tränarstaben om följande år. Laget litar på sin egna process, och jag tror att dom positiva resultaten från början av säsongen ännu förstärkt den tilliten. Vi har även kunna se att intresset bland unga finska spelare, att komma och spela för oss, har ökat.

Under transferfönstret har IFK även måsta säga adjö till fyra spelare. Försvararen Silver Grauberg, mittfältaren Fernando ”Nando” Cózar Torres, anfallaren Mauro Severino och försvararen Tobias Vibe har alla lämnat för nya utmaningar. Föreningen vill också passa på att dementera ryktena som spridits i allmänheten om att det skulle skett en förändring gällande Jakob Dunsbys kontrakt. Dunsby har fortsättningsvis ett lånekontrakt utöver denna säsong.

Uppdatering 18.14.: HIFK skulle ha velat att Jakob Dunsby skulle ha fortsatt i HIFK, och erbjöd ett kontrakt åt honom, men IFK vari inte en del av spelarens framtid. Spelaren är för tillfället i Norge för att överväga sina framtida alternativ.

Kort introduktion av de nya spelarna

Transferfönstrets första värvning var amerikanen Macario Hing-Glover. Han flyttade till HIFK från det slovakiska Spartak Trnavasta. Tidigare har han representerat lag som NK Krsko i Slovenien och NK Istra i Kroatien. Hing-Glover är en stark, defensiv spelare som visat stor talang under den korta tiden han varit här.

I början av juli anslöt sig den finska spetsanfallaren Sakari Tukiainen, som representerat ett flertal föreningar i Finland såväl som i utlandet. Tukiainen inledde sin HIFK-karriär starkt, då han redan i sin första hemmamatch för de stjärnprydda stod för det avgörande målet. I sin tredje match, mot IFK Mariehamn, stod han för ett blixtmål. Tukiainens storlek och skicklighet i luften är en klar förstärkning för IFK.

Mot slutet av juli anslöt sig två spelare från Danmark, nämligen Thais Damgaard Nielsen och Jabar Sharza. Sharza skrev på ett kontrakt utöver säsongen 2020, medan Nielsen spelar resten av säsongen på lån. Den 25-åriga Sharza har spelat tre matcher för HIFK och gjort ett mål. Den unga danska yttern Nielsens mål är att kunna ta sig en plats i laget och har tränat hårt för att få att uppnå det.

HIFK:s senaste, och sista, nyförvärv för säsongen är Robert Kakeeto från Uganda. Kakeeto är en duktig mittfältare som kom från AaB till HIFK för resten av säsongen 2019. Kakeeto är övertygad om att IFK är ett lag med mycket kvalitet och en bra kämparanda. 24-åringen kommenterade att han är redo och motiverad att göra mycket jobb för sitt nya lag.