Skip to main content

Idag spelades Kamratmötet, dvs. matchen mellan IFK Mariehamn och HIFK, under en stekande het sol i Mariehamn. Det var 30 grader varmt då matchen inleddes, och det skulle säkerligen bli en väldigt het match, och inte då enbart på grund av det varma vädret. Inför matchen låg lagen nämligen nära varandra i Veikkausliigatabellen, med IFK Mariehamn som sjunde, fyra poäng före HIFK, som var nionde.

HIFK fick en riktig kanonstart på matchen, då man lyckades skaffa en hörna redan under matchens andra minut. Mariehamnförsvaret klarade av själva hörnan, men drygt tjugo sekunder senare spelade Hassan Sesay bollen snyggt mot Sakari Tukiainen, som inte hade några som helst problem med att skjuta bollen i mål. Därmed fick HIFK en fenomenal inledning på matchen, vilket skulle komma att visa sig väldigt värdefullt med tanke på den otur som laget mötte under de tio följande minuterna.

Oturen började då både Tukiainen och Macario Hing-Glover skadade sig under matchens första kvart. HIFK tvingades använda två spelarbyten redan i detta skede, och Erikson Carlos kom först in istället för Tukiainen som anfallspar till Luís Henrique. Sedan tvingades alltså även Hing-Glover gå av planen, och det betydde att Jabar Sharza fick göra sin debut i IFK-tröjan. Med 30 grader på mätaren och enbart ett byte kvar då 16 minuter var spelat tydde på att slutet av matchen skulle vara väldigt svår.

Kampen gick vidare i jämna tecken, och precis innan paus fick hemmalaget matchen kvitterad genom Robin Buwalda. Det var frågan om en hörna och bollen gick med nöd och näppe över mållinjen, efter att den studsat via flera spelare. Sett till händelserna i matchen kan man säga att resultatet var berättigat.

HIFK tog tillbaka ledningen i den 60. spelminuten. Sharza använde sig av sin snabbhet och ordnade upp ett riktigt snyggt anfall. Först fick Joel Mattsson skjuta, men hans skott träffade IFK Mariehamns försvar. Bollen gick dock vidare till Luís Henrique, som stod bredvid, och han öppnade sedan sitt målkonto i HIFK. Sharza hade redan innan läget fått visa upp sin snabbhet och sitt tekniska kunnande, så förarbetet till det här målet var en bra belöning för gott arbete på planen.

Matchen bjöd på hård kamp ända till slutet. IFK Mariehamn jagade en kvittering, och fick bollen ända till mållinjen. Jani Bäckman räddade HIFK från ett andra baklängesmål, och laget kunde hålla i sin ledning ända till slutvisslingen. Erikson Carlos utökade HIFK:s segersiffror till 1-3 under matchens tilläggsminuter genom att lyfta upp bollen i Mariehamn-målet. Säsongens första bortaseger smakade ändå otroligt bra i Mariehamn ikväll, och det blir säkert en fin båtresa hem tillsammans med de tillresta HIFK-supportrarna!

– Jag är naturligtvis väldigt nöjd med säsongens första bortaseger, samt med att vi gjorde tre mål! Det var också första gången för i år. Vi var tvungna att göra två byten i början av matchen, och jag var fundersam över hur vi skulle orka i denna hetta med bara ett byte kvar. Laget kom modigt in i andra halvlek och vi fick ett mål till, och sedan lyckades vi slutligen punktera matchen. Jag är nöjd med Jabar Sharzas insats idag, han kom som ny spelare med för första gången och är självklart inte ännu helt inne i vårt spelsystem. Han kom bra in tidigt på grund av skadorna och tillför en ny dimension till vårt spel. Jabar för med sig mer anfallsinriktat spel till sin spelplats i jämförelse med tidigare matcher under säsongen, säger chefstränaren Tor Thodesen efter matchen.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
15 Macario Hing-Glover (16’ 28 Jabar Sharza)
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen (86’ 80 Samuel Haglund)
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
27 Sakari Tukiainen (13’ 14 Erikson Carlos)