Skip to main content

Veikkausliigamatchen mellan HIFK och RoPS inleddes på en somrig Telia 5G-Arena idag kl. 17, och bortalaget lyckades redan under inledningsminuterna skapa en riktigt farlig målchans, som resulterade i ett skott i ribban av Juho Hyvärinen. RoPS fick dessutom en hörna med sig efter läget, men lyckades inte skapa en ny chans efter den.

Precis innan matchens början tvingades HIFK göra en ändring i den utnämnda startelvan, då Toró tog Jukka Halmes plats på mittfältet. I och med att hela kaptenstrion, dvs. Hannu Patronen, Halme och Arnold Origi var utanför startelvan, innebar detta att Tero Mäntylä fick lägga kaptensbindeln på sin arm.

Ju längre halvleken gick, desto mer var det också HIFK som hade övertaget på planen. Laget lyckades även skapa några bra lägen, varav ett var då Hassan Sesays inlägg hittade Riku Selanders huvud, men han nickade ändå bollen över mål. En liten stund senare lyckades Joel Mattsson skaffa en frispark, som Jani Bäckman tog hand om. Bäckman sökte Sakari Tukiainen, som ännu inte i detta läge lyckades öppna målkontot i IFK. Men kort därefter kom sedan öppningsmålet, då RoPS-målvakten Antonio Reguerdo stod för en misslyckad öppnande passning, som Tukiainen kunde bryta. Bollen gick via Luís Henrique och tillbaka till Tukiainen, som placerade bollen i det vänstra hörnet av RoPS-målet. Det här målet var HIFK:s första på sju halvlekar, så det var väldigt viktigt att laget igen klarade av att göra mål.

Andra halvlek inleddes alltså i HIFK:s ledning, och laget lyckades hålla kontrollen över spelet hos sig själv. Luís Henriques och Tukiainens samspel blev hela tiden bättre, och RoPS-försvaret hade problem med att hålla den här duon under uppsikt. I försvaret gjorde Tero Mäntylä en väldigt stabil comeback efter en skada, och tillsammans med mittbacksparet Tuukka Andberg såg han till att det egna målet hölls rent hela matchen igenom. HIFK tog en väldigt viktig seger med siffrorna 1-0, och steg därmed till 18 poäng i tabellen. Den övre fortsättningsserien är nu åtta poäng före HIFK, medan det nu är tio poäng ner till sistaplatsen.

Macario Hing-Glover, som gjorde sin IFK-debut, var nöjd över sin första match och lagets vinst:

– Det kändes jättebra att få spela och jag fick 90 minuter genast i min första match. Jag tycker att vi idag var tillräckligt lugna med bollen och jag var imponerad över hur laget spelade. Vi fick också till stånd flera chanser i anfallet och en av dem kunde vi utnyttja. Det var en tuff match, säger han.

– Jag är väldigt glad över resultatet idag! För oss är realiteterna att vi slår ur underläge mot HJK och Honka, men det var ändå tungt att förlora två gånger i följd. Så jag är glad över att vi nu kunde vinna igen och dessutom väldigt nöjd med lagets arbetsinsats och inställning! Vi visade igen att det är väldigt svårt att göra mål mot oss, och denna stabilitet i försvaret är väldigt viktig för oss. Vi spelade idag utan Hannu Patronen och Arnold Origi, och så spelade Macario sin första match med oss, så vi kunde bevisa att vårt försvarsspel är ett resultat av bra lagspel och att det inte bara hänger på enstaka individer. Sen vill jag ännu tacka våra nya anfallare, som båda två bra har kommit in i laget, berättar chefstränaren Tor Thodesen.

Veikkausliiga fortsätter nu med två bortamatcher för HIFK:s del och till näst är det en resa till Åland för att möta IFK Mariehamn om exakt en vecka på programmet.

HIFK:s öppningselva:

6 Riku Selander
7 Joel Mattsson (80′ 18 Matias Hänninen)
9 Luís Henrique (87′ 80 Samuel Haglund)
12 Daniel Kollar (mv)
15 Macario Hing-Glover
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
27 Sakari Tukiainen (81′ 19 Kevin Larsson)
34 Tuukka Andberg
50 Toró