Skip to main content

HIFK:s och FC Honkas andra möte för säsongen inleddes i soligt väder i Hagalunds idrottspark idag kl. 13. Säsongens första möte mellan lagen slutade i HIFK:s 2-0 -seger på Telia 5G-Arenan, och HIFK siktade på att upprepa denna bragd även i säsongens andra möte. Luís Henrique, som kom till laget i maj, fick nu äntligen spela sin första match, då Tor Thodesen hade valt honom till öppningselvan i dagens match.

Hemmalaget Honka tog ledningen genast under matchens första tia, då Demba Savage steg upp längs den vänstra kanten och lade in ett inlägg mot boxen. Bollen gick till Juha Hakola, som lyfte bollen mot Lucas Kauffmann, som inte hade några problem med att sätta bollen i mål. Efter Kauffmanns mål började det spelmässiga övertaget flytta över till HIFK en aning, men utöver några enstaka lägen av anfallsduon Erikson Carlos-Luís Henrique lyckades HIFK inte skapa några ordentliga målchanser. HIFK:s spel var under den första halvleken väldigt likadant som det varit under de senaste matcherna, dvs. den där sista skärpan i anfallet saknades, och därmed växte lagets mållösa svit till sex halvlekar då pausvisslingen ljöd.

I början av andra halvlek bytte Thodesen in även en annan av de nya förstärkningarna, nämligen Sakari Tukiainen, som tog Erikson Carlos plats i anfallet. HIFK:s svårigheter fortsatte dock, då Tuukka Andberg tog gult kort. Honka fick en frispark med sig ur läget, och den spanska mittfältaren Javi Hervas utnyttjade möjligheten och sköt in bollen bakom Daniel Kollar i HIFK-målet. Även den andra mittbacken, Hannu Patronen, fick gult kort fort efter Honkas mål, då han fällde motståndarens Martin Borjas Gonzalez.

HIFK fick inte igång någon egentlig slutspurt, och istället lyckades Honka ännu punktera matchen genom att göra 3-0 under den sista tian. Hakola, som spelade fram till matchens första mål, var starkt med även denna gång, då han spelade bollen till Savage, som säkert lyfte bollen i mål. 3-0 blev även slutsiffrorna, och för HIFK:s del lämnade denna match inte mycket att berätta vidare om. Nu väntar en dryg veckas tid för träning, innan följande match, som spelas hemma mot RoPS nästa veckas söndag.

– Honka var klart bättre idag och vi var tvungna att springa mycket efter bollarna. Vi tappade bollar och förlorade närkamper, så man kan inte vara speciellt nöjd med vårt spel idag. Det är svårt att komma in mellan Honkas linjer och bollen studsade inte vår väg idag, sade Jukka Halme i Ruutus intervju efter matchen.

– Honka förtjänade självklart sin seger. Ändå kändes det inte som en 3-0 -match, för jag tycker att vi ändå var med i kampen. Vi hade idag två nya spelare med oss och det tar sin tid innan de kommer in i vårt spelsystem. Det var viktigt att få med Jukka Halme igen efter en längre frånvaro. Så även om det här var vår största förlust hittills, så finner jag även positiva saker i matchen, säger Tor Thodesen.

HIFK:s öppningselva:

4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
8 Jukka Halme (81′ 2 Tobias Vibe)
9 Luís Henrique
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos (46′ 27 Sakari Tukiainen)
18 Matias Hänninen
20 Hassan Sesay
34 Tuukka Andberg
50 Toró (85′ 19 Kevin Larsson)