Skip to main content

Imorgon är det dags för det som för många IFK-supportrar är sommarens höjdpunkt, då laget och supportrarna reser till Mariehamn på bortamatch. HIFK möter det lokala IFK, IFK Mariehamn, på Wiklöf Holding Arena med start kl. 17. Det är med god stämning som laget går in i matchen, eftersom den senaste matchen slutade i en 1-0 -seger över RoPS. Nu är det en minst lika viktig match på kommande, eftersom IFK Mariehamn just nu är fyra poäng före HIFK i tabellen.

Genom Veikkausliigahistorien har fotbollsplanen i Mariehamn varit en plats där HIFK trivts bra. Lagen har mötts där sammanlagt fem gånger och av dessa matcher har HIFK vunnit en, spelat två oavgjorda samt förlorat två. Det är även skäl att nämna att HIFK:s allra första Veikkausliigamatch spelades i Mariehamn, och då blev det oavgjort med 1-1. Tre gånger har lagen mötts på Åland på en söndag, och av söndagsmatcherna har HIFK vunnit en, spelat en gång jämnt och förlorat en. Innan morgondagens match har lagen mötts en gång i Mariehamn under juli månad, och då blev det oavgjort inför 300 tillresta HIFK-supportrar under säsongen 2017.

I år har lagen mötts en gång, då det blev 1-1 i Helsingfors i början av maj. Just nu är IFK Mariehamn inne i en fyra matcher lång förlustfri svit, då laget har spelat jämt mot KuPS och FC Honka, samt vunnit över KPV och RoPS. Lagets bästa målskyttar denna säsong har varit Aristote Mboma och Keaton Isaksson med sex mål var.

Daniel Kollar har vaktat HIFK:s mål i de senaste matcherna, och han har därmed gjort comeback i Veikkausliiga efter ett par säsonger i Ettan. Han väntar sig en tuff match och vill även hälsa till de över hundra supportrarna som reser till Åland imorgon:

– För mitt eget spel har comebacken till Veikkausliiga inte haft en så stor inverkan. Såklart kommer situationerna snabbare och specialsituationerna är bättre, men skillnaden är ändå inte så radikal. Imorgon väntar jag mig en tuff och jämn match, eftersom planen i Mariehamn är liten, så det blir säkert en hård kamp om poängen. Det är jätteroligt att få så många supportrar till Mariehamn! Hoppas ni hejar på oss ljudligt på läktaren, så att det känns mer som en hemmamatch för oss, säger Kollar.

– Det är såklart annorlunda att resa till Mariehamn i jämförelse med andra bortamatcher, men det hör till saken. Jag tror att en stor del av lagen reser dit under matchdagen. Vi har haft en bra träningsvecka, och stämningen på träningarna är alltid bättre då man har en vinst bakom sig. Det här är en sexpoängsmatch för oss, eftersom vi med vinst imorgon skulle knappa in på morgondagens motståndare, medan en förlust i sin tur skulle innebära att det skulle bli väldigt svårt att få fast dem. Imorgon saknar vi Riku Selander och Toró, som båda är avstängda, berättar chefstränaren Tor Thodesen.

IFK Mariehamn – HIFK imorgon kl. 17 i Mariehamn och om du inte är på väg på bortaresa kan du som vanligt följa med matchen via Ruutu i direktsändning!