Skip to main content

HIFK mötte idag FC Lahti på bortaplan i juni månads andra Veikkausliigamatch. Dessutom hade laget inte spelat på bortaplan sedan maj, då man besökte Karleby. Inför matchen var lagets klara målsättning att ta säsongens första bortaseger på FC Lahtis bekostnad. Öppningselvan idag var något annorlunda än vad den har varit i de flesta matcher denna säsong. Som målvakt spelade Daniel Kollar, som därmed fick sin första match för säsongen. Även Tuukka Andberg fick sin första start för i år bredvid lagkaptenen Hannu Patronen, medan Joel Mattsson i sin tur var tillbaka i laguppställningen efter att ha tillfrisknat från en skada.

Den första halvleken bjöd inte på många målchanser, men Matias Hänninen fick en av dem genast i början av matchen. Hänninens försök ledde till en av HIFK:s tre hörnor, varav ingen ändå ledde till målchanser. Sedan lyckades laget ännu skapa ett bra anfall, där bollen spelades framåt via flera spelare. Till slut var det Toró som med sitt avslut träffade stolpen. Sett till händelserna i matchen kan man säga att ett mållöst pausresultat i allra högsta grad var rättvist.

FC Lahti fick en bra chans till att ta ledningen redan under den andra halvlekens inledningsminuter, då laget fick en frispark från ett bra läge. Det var Josu som ställde sig bakom bollen, men avslutet flög högt över IFK-målet. En kort stund senare var det HIFK som fick en överraskande chans, då Patrick Rakovsky i Lahtismålet skickade iväg en öppning, som gick rakt till Toró. IFK-mittfältaren lyckades ändå inte med sitt skott och därmed kunde FC Lahtis försvar dra en suck av lättnad. Till slut kom ingendera laget närmare målskytte än en träff i stolpen var, och slutsiffrorna skrevs 0-0. HIFK har nu spelat sju matcher i rad utan att förlora, och det här är samtidigt längsta förlustfria svit under tiden i Veikkausliiga.

– Jag tycker att vi kan vara nöjda med resultatet. Vi hade några chanser under den första halvan, och kunde ha gjort mål på någon av dem. Under den andra halvan var det FC Lahti som dominerade, och då kunde vi ha kunnat förlora matchen. Idag kom vi inte riktigt upp på den energinivå som vi brukar ha, vilket kan bero på naturgräset, som vi nu bara har spelat två matcher på i år. Nu måste vi få upp den här energinivån igen inför derbyt på torsdag. FC Lahti var en tuff motståndare och jag tycker inte att man såg på dem att de hade förlorat stort i sin senaste match, säger chefstränaren Tor Thodesen på presskonferensen efter matchen.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
12 Daniel Kollar (mv)
14 Erikson Carlos (75′ 25 Foday Manneh)
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
19 Kevin Larsson
20 Hassan Sesay
34 Tuukka Andberg
50 Toró (84′ 22 Elsaid Maher)

På torsdag är det dags för derby mot HJK – skaffa dina biljetter till den matchen nu via Ticketmaster!