Skip to main content

Efter dryga två och en halv vecka i landslagspausens tecken var det igen dags för Veikkausliigafotboll, då HIFK och SJK drabbade samman på Telia 5G-Arenan idag. Det var lagens andra möte för säsongen, eftersom de möttes redan under premiäromgången i Seinäjoki. Då var SJK bättre med siffrorna 1-0, och HIFK var fast beslutet att ta revansch i sin hemmamatch.

HIFK tog ledningen redan under den första tian, då Jakob Dunsby gjorde mål för tredje gången denna säsong efter en hörna. Han tog snyggt och lugnt ner bollen i straffområdet och satte ett välplacerat skott i SJK-målet. Sedan var det lite lugnare tempo i matchen, men även SJK fick en god chans till att kvittera matchen då en kvart var spelad. Moshtagh Yaghoubi gav en frispark, men HIFK:s försvarsmur var återigen säkerheten själv, och bollen gick inte förbi muren.

Spelet var hårt under den första halvleken, och det delades ut två varningar åt vardera laget. För HIFK:s del var det mittbacksparet Tero Mäntylä-Hannu Patronen som blev varnade, medan Joonas Sundman och Jude Arthur fick gult kort från bortalagets led. HIFK tvingades även byta ut Mäntylä precis innan paus, och då var det Tino Palmasto, som sköt segermålet i den senaste matchen, som fick chansen istället för honom.

SJK tog taktpinnen efter paus, vilket ledde till att Arnold Origi, som hade fått stå ganska lugnt under den första halvan, nu fick göra ett par räddningar. Bortalaget fick en bra chans på den 64. matchminuten, då Denys Oliinyks passning hittade Sundman, som sprang förbi HIFK-försvaret. Origi tog en bra räddning och därmed kom Sundman inte åt att kvittera matchen. Den viktigaste räddningen stod han för drygt fem minuter senare, då SJK fick en straffspark med sig. Origi räddade, och det var hans andra straffräddning för säsongen efter lika många försök av motståndaren!

Seinäjokilagets jakt blev ändå inte fullföljd i form av resultat, och HIFK fick istället ett par chanser till att utöka ledningen under den sista tian. Erikson Carlos gjorde en snygg löpning mot mål, men skottet blev lite väl mjukt, och Mihkel Aksalu i SJK-målet kunde rädda. HIFK höll sin enmålsledning ända till slut, och tog sin tredje seger för säsongen.

– Jag är igen väldigt nöjd med resultatet, det här var vår sjätte raka match utan förlust. Samtidigt var det en svår match och jag anser att SJK är ett av seriens bästa lag. Man måste ha lite tur med sig för att de inte ska komma åt att göra mål. I säsongens första match mot dem hade vi inte den här turen, då kunde vi ha fått oavgjort, men nu i och med detta resultat känner jag att turen jämnade ut sig. Vi hade även våra chanser till ett mål till, och Erikson (Carlos) har säkert sprungit benen av sig idag. Jag är väldigt nöjd med alla spelares insats idag, kommenterar Tor Thodesen efter matchen.

Följande match spelas i Lahtis mot FC Lahti sista dagen denna månad, och sedan är det dags för följande hemmamatch, som är Stadin Derby den 4.7. Biljetter till den matchen kan du köpa här!

HIFK:s öppningselva:

4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
13 Jakob Dunsby (72′ 23 Nikolas Saira)
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen (62′ 22 Elsaid Maher)
19 Kevin Larsson
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä (45+1′ 16 Tino Palmasto)
50 Toró
77 Arnold Origi (mv)