Skip to main content

HIFK mötte KPV, som också steg upp till Veikkausliiga från Ettan i höst, på Karleby centralplan denna våriga måndag. Laget gick in för att ta sin första bortaseger denna säsong efter två raka 1-1 -matcher på hemmaplan, medan KPV siktade på att ta sin första seger i årets Veikkausliiga. Hemmalaget hade dessutom en svidande förlust mot Ilves i Finska cupens semifinal senaste vecka bakom sig. För HIFK var detta även säsongens första match på naturgräs.

Matchens första halvlek dominerades av långa och höga bollar. Karleby centralplan hade inte ännu fullt återhämtat sig efter vintern, vilket påverkade spelet i viss mån. Redan under den första halvleken fick publiken se heta dueller, medan målskyttet inleddes först knappa fem minuter innan paus. Jani Bäckman gav en bra frispark, som via KPV:s försvar gick vidare till Hassan Sesay. Sesay tvekade inte utan dundrade iväg ett snyggt skott, som gick rakt in i motståndarmålet. För den 31-årige ytterbacken var det här mål nummer ett i HIFK-skjortan.

Chefstränaren Tor Thodesen inledde andra halvlek med två byten, då Njazi Kuqi fick chansen istället för Erikson Carlos. Några minuter senare byttes även Sesay ut till förmån för Kevin Larsson. KPV rustade upp sitt anfallsspel och HIFK-försvaret var stundvis i blåsten då hemmalaget tryckte på. Arnold Origi var dock än en gång räddare i nöden då han med sina fina räddningar lyckades säkerställa HIFK:s ledning långt in i andra halvlek.

Dagens match karaktäriseras bra av det faktum att de första hörnorna inträffade sent in i den andra halvleken. HIFK lyckades hålla i sin ledning, men till slut fick hemmalaget en kvittering till stånd då en kvart återstod av matchen. Sami Roiha överlistade Origi med ett snyggt och välplacerat skott, som samtidigt var hans första mål för säsongen. Efter Roihas mål började ett oavgjort resultat hänga i luften, och slutsiffrorna skrevs därför 1-1. För HIFK var det här alltså tredje raka matchen som slutar med exakt samma resultat. Laget har nu tagit sju poäng på åtta matcher, vilket i nuläget innebär att man har plats tio i Veikkausliiga.

– Planen gav idag vissa riktlinjer för spelet och båda lagen fick gå in för att förenkla sitt spel. Vi minimerade misstagen och framför allt första halvlek var bra av oss. Under den andra halvleken började vi förlora dueller på planen, men ändå tycker jag att den här poängen känns som en förlorad poäng. Nu får vi ändå nöja oss med det här och sikta på att besegra Inter på lördag istället, säger Jani Bäckman efter matchen i Ruutus intervju.

På lördag är det alltså igen dags för hemmamatch och denna gång mot FC Inter med start kl. 17.00 på Telia 5G-Arenan. Biljetter kan som bekant köpas via Ticketmaster, och glöm inte att även Östra läktaren kommer att vara öppen på lördag!

HIFK:s laguppställning:

2 Tobias Vibe
6 Riku Selander
8 Jukka Halme (c)
13 Jakob Dunsby
14 Erikson Carlos (46′ 99 Njazi Kuqi)
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
20 Hassan Sesay (50′ 19 Kevin Larsson)
23 Nikolas Saira
24 Tero Mäntylä
77 Arnold Origi (mv)

Mer ingående statistik från matchen fås från Veikkausliigas sidor.