Skip to main content

Den fjärde och sista hemmamatchen under maj månad spelades idag på Telia 5G-Arenan, där dagens motståndare var VPS från Vasa. Förhandsutsikterna var ganska klara, då lagen var två poäng ifrån varandra i tabellen, med HIFK ett pinnhål ovanför sin motståndare. VPS jagade fortfarande sin öppningsseger för säsongen, medan HIFK i sin tur siktade på att sätta punkt för sin fyra matcher långa svit av oavgjorda matcher.

Den klassiska sexpoängsmatchen började starkt för HIFK, som redan under inledningsminuterna lyckades skapa ett farligt läge nere i motståndarändan. Jakob Dunsby gick ner i en duell i straffområdet, men ingen straffspark dömdes i situationen. Hassan Sesay och Jukka Halme fick båda varsin chans efter detta, men VPS försvar lyckades sköta bägge situationerna. En stund senare var det Erikson Carlos som stal bollen av VPS på mittfältet. Han steg upp längs med den vänstra kanten och lade in ett inlägg mot Dunsby, som ändå nickade bollen över målet.

Erikson Carlos fick sin följande chans efter drygt tjugo minuters spel. Toró tryckte bollen vidare mot sin landsman, men stolpen agerade rollen som målvaktens bästa vän, och därmed lyckades HIFK inte ännu ta ledningen i matchen. Efter en halv timmes spel fick HIFK sedan sitt öppningsmål, då Halme fick bollen efter en nedtagning av Erikson Carlos. HIFK-ikonen tvekade inte utan satte bollen i mål med ett tungt skott. HIFK hade ännu några lägen innan pausvilan, men några fler mål blev det ändå inte under den första halvleken.

Under början av den andra halvleken bytte HIFK ut Hannu Patronen, och Tino Palmasto fick chansen istället. Det var frågan om den unga mittbackens första spelminuter för denna säsong, och samtidigt även på Veikkausliiganivå. Brasseduon Toró och Erikson Carlos skapade några lägen sinsemellan, men den sista skärpan saknades, och därmed uppstod inga flera mål i dessa lägen. VPS började jaga en kvittering ju längre halvleken gick, och fick ett riktigt bra läge då Palmasto tvingades dra ner Steven Morrissey vid straffområdets gräns. Arnold Origi räddade snyggt den efterföljande frisparken, och situationen var oförändrad.

Palmastos debutmatch fick en riktig kanonvändning under den 80. spelminuten, då han fick föra upp sitt lag i en 2-0 -ledning med ett mål från närhåll. Den unga mittbacken spelade alltså sin första Veikkausliigamatch, tog sitt första gula kort och gjorde framför allt sitt första mål under samma match. HIFK tog därmed sin andra seger för säsongen, även om VPS kom åt att reducera under slutminuterna.

– Det känns jättebra! Min första ligamatch, och så får jag dessutom göra mål, så vad är bättre än det, kommenterar Palmasto sin match kort och koncist.

– Jag är naturligtvis väldigt nöjd med tre poäng! Jag tycker att vi spelade en bra match och är nöjd med att vi gjorde ett mindre antal misstag idag än tidigare och med att vi har lyckats förbättra vårt anfallsspel. Idag hade vi fler målchanser, så vi förtjänade vår seger. Ändå tycker jag också att VPS är ett bra lag som är väldigt svårt att spela mot, eftersom de kan utnyttja minsta lilla misstag. Jag vill lyfta fram Nikolas Saira, som än en gång gjorde en massa viktigt jobb på planen. Nu har vi spelat tio matcher och jag tycker att vi har gjort mer rätta än fel saker under säsongen hittills. I fortsättningen behöver vi självklart mera poäng och nu kommer vi att fortsätta jobba med spelarna, så att vi kan bli ännu bättre under följande fas av säsongen, kommenterar chefstränaren Tor Thodesen.

Nu följer en liten paus från matcherna, då följande match spelas den 18.6. mot SJK här på Telia 5G-Arenan.

HIFK:s öppningselva:

4 Hannu Patronen (c) (59′ 16 Tino Palmasto)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
13 Jakob Dunsby
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay
23 Nikolas Saira
24 Tero Mäntylä
50 Toró
77 Arnold Origi (mv)

Närmare statistik från matchen hittar du på Veikkausliigas sidor.