Skip to main content

HIFK:s damlags säsong fortsätter idag med hemmapremiären, som spelas på Tölö bollplan 6 -konstgräsplanen kl. 17.30. Båda lagen har spelat en match i årets division tre i Helsingfors; HIFK förlorade mot HyPS med siffrorna 4-1, medan HyPS i sin tur vann KP-75/InterMillat med exakt samma siffror. Mediateamet träffade representationslagets lagledare Jenni Tiusanen, som berättade om stämningen i laget inför hemmapremiären.

Tiusanen flyttade till HIFK inför säsongen 2018 och spelade i De Stjärnprydda under föregående säsong. Senare har hon blivit lagledare efter att en skada gjort att hon för tillfället har tagit paus från spelplanerna. Ifjol placerade sig laget i mitten av serien efter en rätt besvärlig försäsong, och nu är målsättningen självklart att förbättra placeringen under årets säsong.

– Förra säsongen var vårt lag klart först i mars-april, vilket naturligtvis försvårade förberedelserna inför säsongen. Vi gick in för att lära känna varandra och säsongen blev till slut helt bra, även om det stundvis var spännande då vi i något skede låg under degraderingsstrecket. När vi nu under våren vann mästerskapet i futsal gav det oss också mycket tro på att vi kan spela bra och klara oss i år, säger Tiusanen.

– Vi har en bra känsla i laget och mycket tro och vilja inom laget. Nu har vi haft en mycket bättre försäsong då vårt lag har förblivit nästan helt och hållet i samma uppställning som det var förra året. Jag vågar påstå att få lag har en lika bra samhörighet som den vi har. När vi får en ny spelare till laget, har feedbacken ofta varit att spelaren aldrig tidigare lika fort kommit in i ett nytt lag som här. Även om vi tar våra matcher på fullaste allvar vill vi samtidigt också visa att vi har roligt på planen och att vi njuter av att spela tillsammans. Vi har spelare som har spelat i Ettan och Tvåan och sen också sådana spelare som inte har lika mycket erfarenhet av fotboll från tidigare. Spelmässigt är vi alltså en ganska stor mix, men vi har lärt oss att svetsa oss samman och spela tillsammans som ett lag.

Dagens motståndare HyPS, som steg till division tre förra hösten, är ännu lite av en överraskande motståndare för HIFK, som i år tränas av Petja Puranen. Laget hade i sin första match flera juniorspelare i sin laguppställning, medan HIFK i sin tur tvingas klara sig utan målvakten Paula Romakkaniemi, som tog rött kort i den första matchen och därmed fick en två matchers avstängning. HIFK hoppas på mycket publik till eftermiddagens match och Tiusanen lyfter också fram några namn som publiken kan följa med under matchen.

– Jag tycker att man ska följa med t.ex. vårt offensiva vapen Melinda Andler, som är en snabb och farlig spelare. Ett annat intressant namn är Arbenita Metolli, som nu gjort comeback till laget efter en knäoperation. På basen av träningsmatcherna och säsongens första seriematch har hon återhämtat sig väl från operationen.

– Jag hoppas också att så många som möjligt kommer på våra matcher under säsongen och vill också uppmuntra alla att utmana eventuella fördomar mot damfotboll. Många som gått på våra matcher har sagt att de har varit positivt överraskade av vår fotboll och att de garanterat kommer flera gånger på match. Jag vill gärna se fler supportrar på plats, eftersom IFK som bekant har de bästa fansen i Finland i matcherna i Veikkausliiga. Hoppas vi kunde få mera fans och samma stämning också till våra matcher, säger Tiusanen till slut.

HIFK – HyPS idag på Tölö bollplan 6 (bakom Telia 5G-Arenan) kl. 17.30, välkomna!

Här hittar du ännu HIFK:s fullständiga matchprogram denna säsong.