Skip to main content

HIFK:s hemmapremiär utspelade sig i år mot FC Lahti. Båda lagen kom till matchen med tanken att ta säsongens första seger, då Lahti inlett sin säsong med ett oavgjort resultat mot KuPS, medan HIFK i sin tur förlorade borta mot SJK senaste lördag.

Spelet var rätt försiktigt under de tio första minuterna, men bägge lagen fick ändå redan i början chansen att prova på målskytte. På den sjätte minuten fick Jakob Dunsby stiga upp mot anfallszonen och FC Lahtis försvar tvingades riva ner honom. Jani Bäckmans frispark träffade ändå i försvarsmuren, och IFK fick inte inleda målskyttet i matchen. Ett par minuter senare var det spanjoren Josu som kom åt att skjuta mot mål, men skottet gick förbi HIFK-målet.

Drygt tjugo minuter in i matchen fick HIFK en ypperlig målchans, då Bäckman återigen sköt en frispark, denna gång från straffområdets kant. Nikolas Saira fick chansen att sparka bollen mot mål, men Patrick Rakovsky i Lahtis mål var med på noterna och räddade skottet. En liten stund senare var det Tobias Vibes tur att nicka bollen mot mål, men hans nick gick över målet. Fler chanser bjöd den andra halvleken inte på, och därmed inleddes pausvilan i resultatet 0-0.

HIFK tvingades utföra sitt första spelarbyte i matchen redan under de första minuterna i andra halvlek, då Hassan Sesay skadade sig och fick stiga av planen. In istället för honom kom Joel Mattsson. HIFK inledde den andra halvleken starkt med spel i Lahtis ända, men lyckades fortfarande inte öppna målkontot. Josu fick sedan chansen att göra mål under en kontring, och tvekade inte utan överlistade Arnold Origi i IFK-målet med ett välplacerat långskott.

En kort stund senare spelade Jakob Dunsby en fin chans till Erikson Carlos, som var ensam framför motståndarmålet. Skottet saknade dock styrka och Rakovsky kunde enkelt plocka bollen i sin famn. Sen fortsatte matchen i jämna tecken, tills gästerna fick ett par hyfsade målchanser igen. Först fick Jean-Christophe Coubronne skjuta, men Origi stod för en fin räddning och bollen gick över mål, och en stund senare var det Josus tur igen, men hans skott träffade stolpen.

I den 78. spelminuten gjorde Tor Thodesen sitt andra byte, då IFK:s nyförvärv Elsaid ”Saied” Maher fick ta sina första minuter på de finländska fotbollsplanerna. Han kom in istället för Erikson Carlos, som skapade många vassa lägen under matchen. Under slutminuterna fick Hannu Patronen göra sin IFK-debut i Veikkausliiga, då han kom in istället för Dunsby. Trots en del chanser i slutet lyckades HIFK inte öppna målkontot i årets serie, och därmed vann FC Lahti med 0-1.

HIFK-tränaren Tor Thodesen var besviken över förlusten, men ser ändå även goda saker med spelinsatsen.

– Det är naturligtvis tungt att spela två matcher utan mål och poäng. I vårt anfallsspel behöver vi spela mer som ett lag, nu var vi lite väl fästa vid våra individer idag. Det är ändå en god stämning i laget och jag ser att alla vill vara med och jobba vidare för att våra resultat ska bli bättre. Speciellt nöjd är jag med vår första halvlek och vår arbetsmoral idag. Nu fick vi även en viktig spelare från sjukstugan, då Hannu Patronen fick spela sina första minuter. Jag tror att hans erfarenhet kommer att vara till stor hjälp för oss under säsongen, kommenterar Thodesen.

HIFK:s följande match är nästa veckas tisdag, då det är dags för säsongens första Stadin Derby mot HJK.