Skip to main content

Laget som förra året spelade under namnet HIFK/3 har tills i år tagit över namnet och laget HIFK/2. 2018 var det första året i Herr Trean för ett ungt lag och det fanns ännu mycket att lära. Speciellt i början av säsongen hade laget problem, HIFK:s första mål för säsongen skedde först i den femte matchen. De första fyra matcherna hade man förlorat. Det kan ha varit den avspända stämningen under den gemensamma bastukvällen som såg till att man började få mera poäng i dom inkommande matcherna, det vet vi inte, men laget fick under resterande säsongen tillräckligt mycket poäng för att kunna hålla sig kvar i Trean. Utgångsläget för denna säsong är markant bättre, då vi man har lyckats hålla lagstommen men även fått in några nya spännande förstärkningar.

Under vintern har man tappat Tino Soppi, som efter en lysande säsong för de stjärnprydda fick ett erbjudande ifrån VJS, som spelar på en nivå högre.
Laget önskar Tino allt väl och lycka till i Tvåan. Två andra spelaförluster är Henri Jussila, som avslutar sin spelarkarriär och fokuserar på sin tränarkarriär på fullt i framtiden. ”Jusa” anslöt sig till laget i mitten av förra säsongen och var en viktig kugge i kampen mot nedflyttning. Speciellt under dom s.k. sexpoängs-matcherna mot Viikingit/2 och POHU spelade mittfältet, under Jusas ledning, säsongens och lagets bästa fotboll och såg till att vi tog sex poäng ifrån båda dom matcherna som säkrade platsen i Trean även följande år.

Den unga Iiro Järvensalo spelade en lyckad säsong och blev även vald till årets spelare. Iiro var en viktig del av lagets anfallsspel på grund av sitt spelsinne och Iiro orkade alltid spela fulla 90 minuter och sprang upp och ner på plan. Vi önskar Iiro allt väl och lycka till i fortsättningen av hans karriär.

Inför denna säsong har laget fått två tvättäkta ”junantuomia Jyväskyläläisiä” [redaktionen ber om ursäkt för finskan, men vi hittade ingen passande svensk översättning] i form av Riko Kokko och Niko Kinnunen. Båda spelare har en lång bakgrund i JJK och hämtar med sig talang och erfarenhet till lagets mittfält. Tillsammans med föreningens egna produkt Robin Hanner så kan man förvänta sig bra bollhantering och fintar som man skulle tro var direkt från en Samba-karneval i HIFK:s mittsektor under kommande säsong. Lagets yngsta spelare är Liam Lokake, född 2002. Liam har fått mycket ansvar i träningsmatcherna och har löst in sin plats som högerback med sina mogna tag. Utöver detta har vi fått in några transfers ifrån Försvarsmakten då Tommi Arffman och Joel Määttä fullgjort sin värnplikt och nu är tillgängliga för spel i HIFK. Tommi och Joel medför en bredd i truppen som förra året var en av dom största utmaningarna för laget.

Som lagets kapten fortsätter Ville Taipale och som hans vice-kaptener agerar dom erfarna Tuomas Tiainen och Aleksi Jussila. Kaptenerna hör till lagets äldre avdelning, men dessa tidiga 90-talister är definitivt ännu att räkna med. Som målvakter fortsätter Mika Isohookana och Alex Hendren. Emil Niemistö ansluter sig till laget så fort han har återhämtat sig från en skada.

Herrarnas andralaga spelar denna säsong i Treans första division och motståndarna kommer från bl.a. klassiska västnyländska fotbollstäder som Karis, Ekenäs och Hangö. Bland de lagen som satsar på avancemang hör bl.a. Atlantis och BK-46. HIFK:s unga lag går in i säsongen med en inställning att på allvar kunna slåss om tre poäng i varje möte och att se till att man inte heller ger bort några enkla poäng. Efter en svag hemmasäsong förra året kommer vi i år säkerligen se några riktigt bra och underhållande matcher på Väiski.

Laget har egentligen först i mars börjat tränat med sin nuvarande laguppställning, men man har hunnit spela några träningsmatcher med den föredragna startelvan. En riktigt hel prestation under 90 minuter har man ännu inte lyckats med, men stundvis har spelet varit riktigt bra. Man har gjort rätt saker och kommit vidare. I början av säsongen kommer fokus ligga på resultat, men ju längre in i säsongen vi kommer tror jag att alla bitar kommer falla på plats och vi får se riktigt fin fotboll. Laget har inte ännu slagit fast sina målsättningar inför säsongen, men att förnya kontraktet är ett viktigt delmål. Troligen kommer det ultimata målet att ligga lite högre i serietabellen än att bara klara sig, säger lagets chefstränare Jukka Aakko som börjar sin andra säsong som chefstränare. Förra säsongen ansvarade han ensam för laget, men i år får han hjälp av lagets ex-kapten, Ville Leinonen, som håller på att återhämta sig från en knäskada.

Säsongen började på torsdagen då HIFK mötte SexyPöxyt på Väiski. Matchen slutade mållöst. Nästa match spelas inkommande torsdag då man möter EIF/Akademi borta i Ekenäs. Trots att man inte lyckades vinna visade den första matchen att försvarslinjen håller. Men, ett poäng i baggaget och till näst blir det två relativt svåra bortamatcher, varefter HIFK möter Töölön Taisto på Väiski. Tidigare under året mötte man Taisto i två träningsmatcher. Två matcher man i HIFK:s läger gärna glömmer men även gör laget sugna på revansch.

Vi önskar samtliga IFK-anhängare välkomna att följa det unga HIFK/2 i sina matcher i Trean. Hemmaplan är Väiski. Fritt inträde till samtliga matcher!