Skip to main content

HIFK mötte FC Inter i den fjärde matchen i cupens kvalgrupp i Tali fotbollshall idag. Förhandsutsikterna var klara, då HIFK var piskat att vinna efter tre förluster i cupen hittills. Mittbacken Tero Mäntylä fick göra sin debut i rödtröjorna just mot sitt före detta lag.

Matchen inleddes med ett högt speltempo och HIFK fick redan i början prova på hållbarheten hos Inters försvar. Efter fem minuters spel kom belöningen då Joel Mattsson fick lyfta in bollen förbi Inter-målvakten Henrik Moisander och spelet var 1-0 till hemmalaget. För Mattsson var det här första målet i IFK.

Ju längre matchen led, desto bättre kom även bortalaget Inter in i matchen. Under den första halvleken fick laget flera snabba kontringar in i IFK:s ända under ledning av Filip Valencic. Efter drygt 20 minuters spel sköt Valencic in ett vasst skott bakom Daniel Kollar i IFK-målet. En stund senare tog Kollar gult kort då han fällde Inters Eero Tamminen precis utanför straffområdet. Inter fick en frispark från ett farligt läge, men som tur för IFK:s del träffade skottet i försvarsmuren. På den 23. minuten rullade bollen framför IFK:s mål och Inters Miro Tenho förde upp bortalaget i en 1-2 -ledning. I dessa siffror inleddes även halvtidsvilan.

Mäntylä blev skadad precis innan paus, vilket ledde till att IFK:s chefstränare Tor Thodesen gjorde ett dubbelbyte genast då den andra halvleken inleddes. Silver Grauberg kom in istället för Mäntylä, medan Nando tog Jukka Halmes plats på mittfältet. IFK:s bästa målchans inträffade på den 59. spelminuten, då bollen träffade en Interhand i straffområdet. Xhevdet Gela tog straffsparken, men skottet träffade stolpen och därmed kunde Inter behålla sin ettmålsledning.

Under slutminuterna fick IFK ännu en utmärkt målchans då Nikolas Saira fick nicka inlägget av Mauro Severino, som kommit in på planen från bytesbänken. Nicken gick ändå över Intermålet, och i den efterföljande situationen lyckades Valencic punktera matchen genom att sätta segersiffrorna till 1-3. Resultatet innebär att IFK inte längre har möjligheter till avancemang i årets cup.

Sista cup-matchen för i år spelas på Åland söndagen den 3 mars, då HIFK möter IFK Mariehamn på bortaplan. HIFK Fotboll och Viking Line ordnar en supporterresa till matchen. Tilläggsinformation och anmälningsanvisningar till resan hittar du här.

HIFK:s öppningselva:
3 Tino Palmasto
7 Joel Mattsson (76′ 16 Samuel Haglund)
8 Jukka Halme (c) (46′ 5 Nando)
11 Riku Selander
12 Daniel Kollar (mv)
13 Hassan Sesay (82′ 34 Tuukka Andberg)
14 Kevin Larsson (76′ 20 Mauro Severino)
15 Xhevdet Gela
17 Jani Bäckman
21 Tero Mäntylä (46′ 2 Silver Grauberg)
40 Nikolas Saira