Skip to main content

Samuel Haglund, 21, är klar för spel i HIFK. Han började sin fotbollskarriär i HIFK:s juniorer år 2002 och spelade i fem år i föreningen innan han flyttade till KäPa. Efter en kort visit i Klubi 04 begav han sig till Sverige, där han spelat för Division 1 laget Oskarshamns AIK de senaste två åren. Nu är han glad över att vara tillbaka i HIFK.

– Det känns bra att vara tillbaka i Helsingfors och min moderklubb. Skönt att få klart allting nu inför jul, så att man inte behöver söka klubb och kan ta det lugnt över julen. Så kan man lägga all fokus på försäsongen som kör igång i januari, säger Haglund.

Haglund är en snabb spelare som oftast spelar som ytter. Till sina styrkor räknar han just snabbheten, men också ett bra passningsspel och bra teknik.

– Jag hoppas att jag kan tillföra laget en bra workrate. Jag vill kunna bidra med mål, assists och bra passningar. Mina förväntningar är att vi skall klara oss så bra som möjligt. Vi siktar på en plats i övre delen av tabellen och vill vara med och slåss om Europaplatserna. På en individuell nivå så hoppas jag på att utvecklas ännu mera och slå igenom ordentligt på inhemsk nivå så att mina förutsättningar till att ta följande steg, ut i Europa, blir bättre.

Haglund spelade totalt 41 matcher i Division 1, där han stod för två mål och två assist. Åren i Sverige har enligt Haglund gett honom erfarenhet och gjort honom till en bättre spelare.

– Jag utvecklades mycket under tiden i Oskarshamns AIK. Nu tar jag steget till Veikkausliiga. Det är såklart svårt att jämföra olika ligor med varandra, men vi spelade två träningsmatcher emot IFK Mariehamn, en 2017 och en 2018, och vi vann båda.

Haglund har även representerat diverse pojklandslag under sin karriär, i sammanlagt 39 landskamper. Där har han stått för 10 mål.

– En ung spelare som vill utvecklas och bli framgångsrik. Om flera inhemska och svenska klubbar är intresserade av honom, och det är vi som får honom, så är det defintivt en vinst för oss. Samuel medför laget kreativet på planens kanter. Det är ingen överraskning att han var en omtyckt spelare i Sverige. Välkommen hem, kommenterar IFK:s sportchef Mika Lönnström.

Haglunds kontrakt sträcker sig över säsongerna 2019 och 2020.