Skip to main content

Intervju med sportchef Mika Lönnström

Referat ur Radio Rödas avsnitt, sänt på Radio Helsinki 7.12.2018. [Inspelat 21.11.2018]

Du kan lyssna på inspelningen (på finska) på Radio Helsinkis hemsidor.

Joose Berglund (moderator): Jag kan väl börja med att att gratulera dig för avancemanget.

Mika Lönnström (sportchef, IFK): Tack så mycket. Men först och främst så bör det nog riktas till spelarna och tränarstaben. Men, såklart, bra känns det ju nog.

JB: Nu är vi tillbaka i Veikkausliiga. Hur skall föreningen undvika att falla tillbaka till Ettan och hålla sig i ligan?

ML: Om jag har förstått rätt så senast vi tog steget upp, skedde det som lite av en överraskning. Man var kanske inte helt beredda på det. Skillnaden nu är att i år var det vårt mål. Alla beslut som gjordes, gällande tränare och spelare, gjordes så att vi skulle vinna serien. Allt annat än ett avancemang skulle ha varit ett misslyckande. Så vi har en fördel redan där, att vi är bättre förberedda.

JB: Vi kan säkert förutsätta att det kommer ske förändringar i spelartruppen.

ML: Det sker förändringar i tränarstaben, i ledarstaben och i spelartruppen också. Bara det att vi spelar på högsta serienivå innebär att det ställs mera krav, redan helt licensmässigt. Sen vill vi såklart skapa en så professionell miljö och förutsättningar som möjligt inför säsongen, vilket också innebär att det måste ske förändringar. Det gäller att kunna maximera spelarnas prestationer.

JB: Vi har fått lite av en stämpel att saker och ting görs med vänster hand, speciellt kanske ifrån andra lags supportrar. Kan du lova att vi kommer slippa höra det i framtiden?

ML: Det här är en grej jag får höra om alltid emellanåt. Att vi gör kompromisser. Gör vi en kompromiss så kan det lätt leda till att vi gör en till. Det skall vi undvika. Skall vi göra något så skall vi göra det ordentligt. Ett konkret exempel är att vi har en del spelare som jobbar eller studerar och så ska dom ännu tillträna och resa med laget. Just för dessa spelare finns det saker vi kan göra för att förbättra deras förhållanden och ge dem chansen att återhämta sig på samma sätt som dom andra spelarna.

JB: Menar du nu att IFK kommer ha ett proffslag inkommande säsong?

ML: Vi kommer ha ett semi-professionellt lag. Men det finns många grejer vi kan göra som påverkar positivt på dom som gör annat än att spela fotboll på heltid. Sen så är ju bara det att vi har både professionella och semi-professionella spelare i laget någonting som kan orsaka problem. Inte minst för tränarstaben. Men vi väljer våra tränare, fysioterapeuter, lagledare, materialare och alla andra runt laget med detta i tanken. Resultatet kommer vi se om ett par månader då Finska Cupen kör igång. Då skall vi vara redo.

JB: Jag tror det är många som ivrigt väntar på att höra vem som potentiellt kan dra på sig den stjärnprydda skjortan då den dagen kommer. Har du några namn att ge?

ML: Nå där finns Jani Bäckman. Han har en fantastisk säsong bakom sig. Han har spelat flera år i IFK och var den första spelaren vi gjorde kontrakt med. Ett tvåårigt kontrakt. Med detta försöker vi också få en kontinuitet till laget. Senaste åren har vi haft ganska många kontrakt på en säsong. Nu så t.ex. om en ung spelare skriver kontrakt med oss så är utgångsläge alltid att det är tvåårigt.

JB: Ett namn kunde du avslöja. När kan vi förvänta oss nya spelare?

ML: Det kommer nog att komma förstärkningar, också utöver förra årets lag. Vi kommer nu börja offentliggöra spelarkontrakt ungefär en gång i veckan. Sen så har vi kommit överens med spelarna, redan förra säsongen, att vi först för diskussioner med de spelare som hjälpt laget att ta steget upp. De som gett sitt allt för att ta laget till denna nivå. Det tycker jag vi är skyldiga dem. Sedan efter det så börjar vi kolla på var det kan finns behov för förstärkningar. Eller, såklart, vi vet ju nog ganska bra var vi behöver förstärka laget och vi för också samtal med andra spelare hela tiden. Men också helt kommunikationsmässigt så kommer vi i regel informera om förlängningar först.

JB: Du får säkert ganska mycket frågor om vilka spelare som fortsätter, så vi gör det väl också: fortsätter Halme?

ML: Det är en bra fråga. Jag hoppas att ”Jugi” fortsätter, om vi säger så. Jag får ju dagligen meddelanden där någon frågar ifall den eller den spelaren fortsätter. Men helt ärligt så kan jag inte kommentera någonting förrän allting är skött och vi har spelarens signatur på kontraktet.

JB: Det kan vi förstå. Har du hört något ifrån Nando Cózar?

ML: Nando är för tillfället i soliga Spanien. Jag snacka med Nando senast i förrgår. Han mår bra. Solen skiner där. Han badar en del. Han träffar sin familj [Lönnström skrattar]. Jag tror nog vi hör nyheter om Nando senast nästa vecka.

JB: Okej. Men i vilket skede kommer vi få höra om nya spelare då?

ML: Vi har en ganska klar tidtabell som vi följer. Följande två veckor kommer jag praktiskt taget bo på kontoret. Sen kommer det spelare till kontoret och så snackar vi lite. Också spelare som spelade i andra lag än IFK i år. Vi lägger upp en plan hur vi skall gå till väga, snackar lite om vad laget behöver och så ger vi ett första erbjudande. Mer än det kan jag nu egentligen inte säga, men som sagt, vi kommer nu börja offentliggöra kontrakt ungefär en gång i veckan. I Finland har många lag av någon konstig orsak ett behov att köra en sex månaders pre-season, vilket jag aldrig riktigt förstått mig på. Jag har istället valt att ge spelarna lite tid att återhämta sig psykiskt och fysiskt. I januari så börjar vi ordentligt att förbereda oss inför säsongen och i det skedet kommer vi ha stommen av laget och sedan några spelare som tränar med laget, men vid det skedet inte ännu har kontrakt. Sen när vi möter HJK i Finska Cupen skall det lag som spelar ha hunnit tränat som ett lag redan.

JB: Har du tillräckligt med spelare så att vi inte vid midsommar redan praktiskt taget åkt ur ligan, som det hände här en säsong.

ML: Nå. Det ser vi ju sen vid midsommar. Då kan vi ta och ringas och snacka [Lönnström skrattar]. Situationen är ju så att en tränare alltid vill ha spelare. Man blir erbjuden någon spelare eller man ser någon spelare som man vill ha. Men vår viktigaste grej just nu är att vi bygger ett lag som håller längre än ett år. Vi vill skapa ett lag som ”ser ut som IFK” och vi kan ju inte bygga ett sådant lag om spelare kommer och går efter varje säsong. Sen påverkar ju saker som t.ex. ekonomiska resurser hur snabbt man kan bygga ett lag som håller år ut och år in. Om vi behöver ta in en spelare hastigt i mitten av säsongen så har vi ju nog misslyckats lite, speciellt då jag i lugn och ro nu får bygga laget. Skulle det ske får jag nog ta en titt i spegeln.

JB: Nå om du tar en titt i spegeln nu, är du nöjd med vad du ser?

ML: Inte riktigt. Men, de spelare jag talar med är alla väldigt ivriga på att fortsätta i laget eller att bli en del av laget. Så där har vi nog lyckats skapa någonting värdefullt. Sen så är det viktigt att vi tänker efter och noggrant väljer vem vi tar med i laget. Att vi ser till att komma underfund med varför denna personen vill spela i IFK. Man kommer inte med i detta lag bara för att man vill spela i Veikkausliiga. Det räcker helt enkelt inte för oss. Det måste finnas en orsak varför vi tar en spelare till IFK.

JB: Och dessa orsaker är?

ML: Rätta orsaken är att man vill vara med i vår verksamhet, som är lite annorlunda än andra finska lag. Vårt spel är lite annorlunda och i alla delar av verksamheten bör vi sträva efter något som bryter ifrån normen. Jag vill inte ha en anfallare som alltid kör samma tre finter i varje anfallssituation. Vad gör vi med en sådan spelare? Eller en ytter som alltid gör samma löpningar. Det skulle vara lite av att bedra fansen och föreningen tycker jag. Spelet skall inte vara så att man som åskådare efter tio minuter börjar fundera ”var månne jag kan köpa donitser och korv”. Det skall ske någonting hela tiden. Där i ligger en utmaning, men också möjligheten för IFK att vara lite annorlunda.

JB: Jag tror det finns många som kan hålla med dig när du säger att IFK måste vara lite unika för att kunna bli en riktig utmanare och t.ex. utmana HJK. Det är väl dock inte realistiskt att IFK skulle kunna utmana just t.ex. HJK redan nästa säsong… eller?

ML: Vi kommer nog gå in i varendaste en match med tanken att vi skall ta tre poäng. Detta gäller för precis alla som har med laget att göra. Vi har snackat mycket med tränarstaben om att den första utmaningen vi kan möta är oss själva. Vi måste vara på den nivån att vi kan utmana varje motståndare. Om vi går in i säsongen med målet att inte falla ner till Ettan igen så ser jag ingen orsak att ens spela i ligan. Jag klarar inte heller av spelare som har attityden att ”jag sku villa spela lite i Veikkausliiga” eller ”jag gillar fansen” när jag frågor varför dom vill spela i IFK. Det ända som duger är att man kommer med attityden att ”jag är här för att vinna matcher”. Vi går igenom sådana grejer grundligt före vi skriver på med en spelare, så att alla parter vet vad som förväntas av en.

JB: Föreningen har ju också planerat att föra igenom en riktad aktieemission. I praktiken betyder detta att vi ännu före säsongens start kan ha en, eller flera, nya storägare. Du har knappast fått så mycket information att du skulle kunna berätta i vilket skede dessa förhandlingar är, men det kommer ju ändå påverka dig också.

ML: Det stämmer att det inte riktigt är mitt ansvarsområde. Men så mycket vet jag att jag kan bekräfta att det har förts diskussioner och att det till och med uppstått överenskommelser. Men sen har jag ju inte deltagit i dom diskussionerna, så jag kan inte säga någonting om en tidsram och ännu mindre om några summor. IFK är ju såklart medlemmarnas och supportrarnas förening, men jag tror vi alla kan hålla med om att det måste ske en förändring, så att vi kan utmana på många olika plan. Detta kapital kommer att möjliggöra det. Men i första hand så är det ju planerat att användas över en längre tid. Det är inte så att jag får pengar så att jag kan köpa en ny toppspelare. Utan det är mera i stil med att vi investerar dom pengarna så att vi i framtiden kan få fram flera toppspelare så att vi kan vara med och utmana på marknaden.

JB: Var ser du IFK om 5? Spelar vi på egen arena? Är vi kvar på högsta nivån? Slåss vi om en plats i Europa? Hurdan förening är IFK då?

ML: Från en sportchefs perspektiv så är ju fem år ju nog en ganska lång tid. Men jag vill kanske främst se att IFK om fem år har en klar bild av sin egen identitet. Och så att det syns på flera olika ställen, att det liksom genomsyrar föreningen. Idrottsmässigt kommer vi att jobba hårdare än någonsin. Sen kan jag inte förutspå vad vi har för resurser då. Men hårt jobb är ända sättet att utveckla verksamheten. Såklart är det inte optimalt att vara underhyresgäster på en arena heller, samtidigt som jag får den känslan av att HJK såg det som en väldigt positiv grej att vi steg tillbaka till ligan. Så jag tycker att vi skall ha bättre faciliteter, eller helt enkelt egna faciliteter. Det kommer inte bara hjälpa lagets framgång, men också gör så att supportrarna har bättre att vara. Vi är IFK och IFK borde ha egna faciliteter och egna allt möjligt. Men jag tror att vi steg för steg närmar oss den framtiden.

JB: Vi får hoppas det. Så kan vi en dag bjuda in Klubi till vår arena för att få stryk.

ML: Det kommer åtminstonet inte falla på attityd, det lovar jag. Med tanke på det lag vi bygger och de människorna som är med i verksamheten så kommer nog attityden inte vara ett problem.