Skip to main content

Bollförbundets disciplinutskott har behandlat matchen mellan Ponnistus och HIFK, som spelades den 31.8.2024 och som HIFK vann med 0-3. Ponnistus lämnade in en protest angående HIFK-spelaren Erikson Carlos Batista dos Santos, dvs. Tiquinhos, spelrätt i Trean.

Den 12.9.2024 har disciplinutskottet beslutat att godkänna Ponnistus protest och därmed ändras matchens slutresutat till 3-0 i Ponnistus favör. I beslutet konstateras även att inget disciplinärt förfarande behövs i fallet eftersom spelaren utan spelrätt inte avsiktligen fanns med i laguppställningen.

Dessutom noteras i beslutet att Bollförbundet inte borde ha godkänt Tiquinhos flytt till Trean med status som proffsspelare. I punkt 12 i tävlingsbestämmelserna står det att en spelares status inte kan ändras vid tidsbundna flyttar och att en spelare med proffsstatus enbart kan flytta till en förening, som spelar på de fyra högsta serienivåerna. HIFK hänvisade i sitt svar till att Bollförbundet ändå hade godkänt flytten.

Som en följd av beslutet har Tiquinhos tidsbundna flytt till HIFK nu upphävts. Spelarens representationsrätt återgår nu till PK-35.